bv natuurlijk wat is een frisse school

‘‘Veel bestaande basisscholen in Nederland hebben een behoorlijke achterstand als het gaat over een gezond binnenklimaat. De term ‘frisse school, klasse A, B of C’ is een norm, bedacht om deze achterstand te verminderen en te zorgen voor bijvoorbeeld meer frisse lucht, meer daglicht en een fijnere temperatuur in de school. Het gaat om een bepaalde manier van bouwen. Dit is voor nieuwe schoolgebouwen sinds enkele jaren de standaard, maar kan ook toegepast worden op bestaande gebouwen.’’

‘‘Een basisschool is gemiddeld 38 jaar oud. Daar zitten onze kinderen, maar ook het personeel, elke dag in. We kennen allemaal wel de volle lokalen met lage plafonds, te warm of te koud en condens op de ramen. Jansman bouwt veel voor overheden, wanneer je deze scholen afzet tegen bijvoorbeeld nieuwe politiebureaus, gemeentehuizen of stadskantoren, dan is de achterstand onbegrijpelijk.’’

‘‘Ten eerste wordt er gekeken hoeveel lucht er ververst moet worden en kan worden om genoeg frisse lucht te krijgen. Dit gaat over de hoeveelheid ramen die open kunnen, maar ook bijvoorbeeld over de hoogte van het plafond. De inhoud van een lokaal, het volume, is bepalend voor de hoeveelheid aanwezige lucht. Hier aan verbonden is het tochtdicht maken van gebouwen, isoleren van de buitenkant met tegelijk een goede ventilatie. Ook de hoeveelheid vluchtige stoffen uit materialen als lijm en kunststof moet zo klein mogelijk gehouden worden om de lucht fris te houden.’’

‘‘Een ander punt, waar je misschien niet zo snel aan zou denken, is het schoonmaken. Het gebouw moet goed schoon te maken zijn. Dit betekent dat je kiest voor afwerkingen die makkelijk schoon te maken zijn en dat er zo min mogelijk details zijn waar stof en ander vuil als schimmels vastgehouden wordt. Ook kun je denken aan toiletten met materialen waar urine niet snel in trekt en speciale keuzes in vloerbedekking en wandafwerkingen.’’

‘‘Bij het nieuw bouwen van een school zijn de keuzes gemakkelijker te maken, maar ook bij oude scholen kunnen er dingen verbeterd worden. Sinds januari zijn scholen zelf verantwoordelijk voor onderhoud van schoolgebouwen. Vaak zien we gebouwen die er zo slecht aan toe zijn, dat vervanging het meest rendabel is. Als de gemeente besluit het gebouw niet te vervangen, is het voor scholen vaak lastig om met de middelen die ze hebben voor voldoende onderhoud te zorgen. Wij kunnen hierbij helpen. We gaan samen met scholen om de tafel om een plan van aanpak te maken wat soms over meerdere jaren verspreid wordt. Op deze manier kan er meer gebeuren met het kleine budget dat de scholen jaarlijks krijgen.’’

‘‘Een frisse school loont echt. We hebben zelfs één keer meegemaakt dat we hoorden dat het personeel van een school die volgens de frisse scholen norm was gebouwd, naar de school kwamen tijdens warme zomerdagen om te werken. Dit omdat de school lekker koel en comfortabel was, ook zijn deze scholen op buitengeluid geïsoleerd waardoor het in de school heerlijk rustig was. Een docente vertelde ons dat ze het ongelofelijk vond dat ze het zo lang in het andere gebouw hadden volgehouden, nu ze wist hoe het anders kan.’’

Wil je meer informatie over frisse scholen of wil je kijken wat de mogelijkheden voor jouw school zijn? Kijk dan eens op staging2.jansman.nl of neem direct contact op met Jansman Bouw via info@jansman.nl. Heb je zelf een vraag voor een van de ondernemers van BV Natuurlijk? Stuur je vraag dan naar info@bvnatuurlijk.nl of kijk op staging2.bvnatuurlijk.nl

Meer foto's