bv natuurlijk het belang van een goed ontwerp

‘‘Het begint natuurlijk allemaal met je eigen persoonlijke wensen. Nu is het de kunst om die wensen te vertalen in een goed ontwerp dat past binnen de geldende regelgeving, zoals het bestemmingsplan, het bouwbesluit, de welstandsnota en natuurlijk het beschikbare budget. Vervolgens is er een aantal dingen waarop je kunt letten.’’

‘‘De situatie van het bouwblok op de kavel speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het ontwerp. Wat is de zonzijde van de woning en wat de regenzijde? Als je zoveel mogelijk de leefruimtes op het zuiden oriënteert, en daar veel grote openingen creëert, heb je veel lichtinval en gratis warmte van de zon. Door ruime overstekken kun je teveel warmte van de zon op hete dagen tegen gaan. Aan de noordzijde van de woning situeer je de vertrekken als slaapkamers, bergingen en verkeersruimtes. Kleinere openingen zijn hier van belang om zo min mogelijk energie te verliezen.’’

‘‘Belangrijk is ook de afmeting van een ruimte, de plaats van deuren en ramen en het gebruik van zo’n ruimte. In een keuken moet bijvoorbeeld voldoende opbergruimte zitten, maar is het ook prettig om van je af te kunnen kijken als je aan het koken bent. En een hoge tafel met stoelen heeft ruimte nodig, want het is prettig om niet direct overal tegenaan te stoten als je op wilt gaan staan of moet gaan ‘verbouwen’ als je mensen krijgt om te eten. Ook zijn de routing, zichtlijnen, lichtinval en gebruiksvriendelijkheid van groot belang. En hoe maak ik mijn woning bijvoorbeeld toekomstbestendig en kan ik er lang in blijven wonen?’’

‘‘Een goed ontwerp zorgt voor een prettig woon- en werkklimaat. Daar hoort ook bij dat je nadenkt over materialen, bouwmethode en technische installaties. Een gezond binnenklimaat creëer je door natuurlijke materialen toe te passen, damp-open te bouwen en aandacht te besteden aan de installaties, aan isolatie en ventilatie.’’

‘‘Er zijn dus heel veel mogelijkheden en per situatie kan ik een persoonlijk advies geven. Wat vaststaat is dat het slim is om na te denken over het ontwerp voordat je begint te bouwen of verbouwen. Dit kan op het gebied van duurzaamheid een heleboel schelen en daar help ik je natuurlijk graag bij!’’

Wil je meer informatie over een goed ontwerp of een second opinion van je bouwplannen? Neem dan contact op met Herman Harms ontwerp & bouwbegeleiding via 0653934841 of info@hermanharms.nl. Heb je zelf een vraag voor een van de ondernemers van de BV Natuurlijk of een vraag aan de hele groep? Stuur je vraag dan naar info@bvnatuurlijk.nl of kijk op staging2.bvnatuurlijk.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.