bibliotheek op school bij kindcentrum de bolster

Kindcentrum de Bolster is de eerste school in de gemeente Raalte waarbij het programma wordt aangeboden voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

1 op de 10 Nederlanders is laaggeletterd. 25 procent van de basisschoolleerlingen verlaat de school met een taalachterstand van 2,5 jaar. De remedie is: leeskilometers maken. Met 15 minuten vrij lezen per dag leest een kind 1 miljoen woorden per jaar en groeit de woordenschat met 1000 woorden per jaar. Wanneer kinderen plezier krijgen in lezen gaan ze meer lezen, worden ze er beter in en kunnen ze beter leren en participeren in de maatschappij.

Het landelijk programma van de Bibliotheek op school is een educatieve aanpak voor elke Nederlandse basisschool om het plezier in lezen te vergroten en daardoor de leesvaardigheid van kinderen meetbaar te verbeteren. De resultaten worden jaarlijks gemonitord, waardoor de uitvoering kan worden bijgestuurd en aangescherpt.

Het is belangrijk dat al op jonge leeftijd met lezen wordt gestart! Wat vrij lezen is voor kinderen die zelf kunnen lezen, is het interactief voorlezen van prentenboeken voor jonge kinderen. De Bibliotheek Raalte zou graag zien dat voorlezen niet alleen een structurele plaats krijgt binnen beleid en uitvoering op de basisscholen, maar ook bij de kinderopvang instellingen in de gemeente Raalte. De basisvoorwaarden hiervoor zijn: een visie op lezen, voldoende (voor)leestijd, een actuele gevarieerde boekencollectie, de leesomgeving, zuderbetrokkenheid, deelname aan leesactiviteiten en -projecten en deskundigheidsbevordering voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten.

Door de samenwerking tussen kindcentrum de Bolster en de Bibliotheek Raalte worden nu voor het eerst ook kinderen van 0-4 jaar middels de Bibliotheek op school bereikt. Vanaf oktober 2015 kunnen alle kinderen boeken uitzoeken en lenen op alle locaties van het kindcentrum. Uiteraard mogen ze de boeken ook mee naar huis nemen om te lezen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.