bewoner stak huis in brand bij uitzetting

De bewoner die dinsdag zijn woning in de flat aan de Lijsterbesstraat in Raalte in brand stak, zou zijn woning worden uitgezet. “De man weigerde dinsdag zijn deur open te doen voor de uitzetting en had de voordeur gebarricadeerd”, vertelt wijkagent Henny van der Velden. Toen de politie op wilde treden, stak hij zijn huis in brand. De man vluchtte naar zijn balkon, waar hij uiteindelijke door de brandweer werd aangehouden.

De bewoner stond al twee jaar bekend bij de politie vanwege meerdere vormen van overlast. Door de brand zijn drie woningen, waaronder de woning waar de brand werd gesticht, tijdelijk onbewoonbaar verklaard. Burgemeester Martijn Dadema ging direct na de brand ter plaatse om met buurtbewoners te praten.

Dadema: “We hebben direct, samen met onze partner Salland Wonen, omwonenden die niet thuis waren geïnformeerd. Iedereen is heel erg geschrokken. De woning waar de brand is ontstaan en de boven- en benedenwoning zijn tijdelijk onbewoonbaar. We gaan met de bewoners van deze woningen overleggen of zij tijdelijke huisvesting nodig hebben.”

Uitzetting

De man werd uitgezet omdat hij al tijden voor overlast zorgde. De rechter had bepaald dat de man zijn woning moest verlaten. Wijkagent Henny van der Velden ging dinsdagochtend rond 10.30 uur met een collega mee met een deurwaarder voor de uitzetting. “Dat is een standaard procedure. Voor het geval de persoon weigert mee te werken. De uitzetting verliep uiterst moeizaam. We kregen slecht contact met hem. Hij deed de deur niet open en reageerde niet op ons toen wij door de brievenbus naar binnen riepen. We zagen al wel dat hij zijn voordeur had gebarricadeerd met een deur en een bank. En opeens zagen wij dat hij het huis in brand had gezet. De vlammen kwamen door de deur naar buiten.”

Van der Velden probeerde nog de deur in te trappen om de bewoner uit de woning te halen, maar tevergeefs. “De man vluchtte naar het balkon waar hij bekeek hoe de brand zich ontwikkelde.”

Vanwege de vlammen, kon de politie de woning niet betreden. De brandweer, die snel ter plaatse was, haalde de bewoner uiteindelijk van het balkon. “De man verzette zich niet en liet zich door de brandweer overdragen aan de politie.”

Overlast

Over de identiteit van de man willen Salland Wonen, eigenaar van de woning, de gemeente en de politie niets kwijt. “We kunnen zeggen dat het niet gaat om, zoals op straat wordt gezegd, een uitgeprocedeerde asielzoeker”, vertelt Dadema.

Ed Penninks, directeur Salland Wonen: “De man woonde al twee jaar in de flat aan de Lijsterbesstraat en zorgde al lange tijd voor overlast. Zo gooide hij bijvoorbeeld afval vanaf het balkon naar beneden. Ook zat hij aan de medicijnen. We zijn deze week nog bij hem geweest om met hem in gesprek te komen om de uitzetting te voorkomen. Helaas is dat ook toen niet gelukt. Vandaar dat wij vanochtend op de deur stonden met een deurwaarder en de politie. De man zou uitgezet worden naar Deventer, waar een opvang is voor mensen die tijdelijk zonder huisvesting zitten.”

Hoe groot de schade aan de woning is, is niet bekend.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.