aantal misdrijven in olst wijhe daalt

Het aantal misdrijven in de gemeente Olst-Wijhe is in 2014 gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Er werden minder inbraken en vernielingen gepleegd. Het aantal geweldsdelicten en autodiefstallen nam toe. In 2015 blijft het terugdringen van woninginbraken en geweldsdelicten prioriteit van de politie. Het totale aantal misdrijven daalde met bijna 10% naar 399. Ondanks deze daling heeft de politie meer aanhoudingen verricht.

Gemeente en politie werken samen met burgers en ondernemers aan veiligheid. Preventie en voorlichting blijken effectief. Burgers nemen steeds meer initiatief om wijken en buurten veilig en leefbaar te houden. Winkeliers in Olst en Wijhe spannen zich in om veilig te kunnen werken en winkelen.

Daarnaast krijgt het verhogen van de alertheid en meldingsbereidheid van burgers meer aandacht. De politie hecht hierbij veel waarde aan een goede terugkoppeling naar de burger en zet daar sterk op in. Recente veiligheidsonderzoeken geven aan dat het aantal mensen dat de wijkagent kent, verdubbeld is ten opzichte van 2013. Ook stijgt de tevredenheid over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de wijkagent. Als gevolg van de landelijke uitbreiding van het aantal wijkagenten, gaan binnenkort twee extra wijkagenten aan de slag in de gemeente Olst-Wijhe.

Vooral de inbraken in auto’s daalden het meest. De inbraken in schuren en kelderboxen, de bedrijfsinbraken en de vernielingen daalden in lichtere mate. Het aantal fietsendiefstallen is in totaliteit gelijk gebleven maar in Olst en Boskamp zien we een stijging. Het aantal autodiefstallen nam toe. Dit geldt niet alleen voor Olst-Wijhe, ook in de omliggende gebieden is sprake van een toename van vooral bestelbussen met dure gereedschappen. Ondanks de recente aanhouding van drie verdachten zijn de diefstallen nog onvoldoende teruggedrongen. De komende tijd blijft dit onder de aandacht. Aan eigenaren adviseren we om dure gereedschappen uit de bus te halen en de bus zo mogelijk op een afgesloten terrein te parkeren.

Het totale aantal woninginbraken is nagenoeg gelijk aan 2013. We zien meer pogingen en minder insluipingen. De woninginbraken daalden in Wijhe en in het buitengebied. In Olst en Boskamp werd iets meer ingebroken.

In 2014 investeerden de gemeente en politie onder andere in preventie en voorlichting. Bijvoorbeeld door het attenderen van bewoners op het belang van goed hang- en sluitwerk en het goed afsluiten van de woning. Ook de inwoners van Olst-Wijhe zijn actief om woninginbraken tegen te gaan. In Boskamp hebben inwoners initiatief genomen om het 1000 ogen project op te starten. Gemeente en politie ondersteunen dit project.

Daarnaast voerde de politie tijdens het zogenaamde “Donkere Dagen Offensief (DDO)” extra controles uit. Ook al omdat bekend is dat inbrekers veelal van andere gebieden komen. Deze extra controles leverden een mooi resultaat op. Bekende woningbrekers uit Deventer werden in deze gemeente op heterdaad aangehouden en hiermee werd een reeks inbraken opgelost.

Voor de opsporing van inbrekers zette de politie een speciaal woninginbrakenteam in.

Voor zware misdrijven krijgt het politieteam ondersteuning van een speciaal overvallenteam. Straatroven deden zich net als in 2013 niet voor in de gemeente Olst-Wijhe. In 2014 werden twee overvallen gepleegd. De politie zet fors in op het oplossen van deze zaken. Eén overval is vrij snel opgelost met de aanhouding van twee verdachten. Naar de verdachten van de andere overval is de politie nog hard op zoek. Recent is in ‘Opsporing verzocht’ voor de tweede keer aandacht besteed aan deze zaak.

Politie en OM pakken geweldsdelicten met prioriteit op, vanwege de grote impact op slachtoffers en hun omgeving. In 2014 is het aantal aangiften van geweld toegenomen. Deze aangiften zijn toe te schrijven aan een aantal specifieke incidenten. De politie hield meer verdachten aan die betrokken waren bij geweld. In 2015 blijft de aanpak van geweld een belangrijke prioriteit.

In de meeste gevallen gaat het om conflicten binnen gezinnen met veelal meervoudige problemen (huiselijk geweld) en om conflicten in de woonomgeving tussen buren. Ook gaat het om conflicten rondom horecagelegenheden in de weekenden (uitgaansgeweld). Uit de cijfers blijkt dat de kans klein is dat u in Olst-Wijhe slachtoffer wordt van geweld.

De overlast die wordt veroorzaakt door verwarde personen of personen met een psychische stoornis is het afgelopen jaar toegenomen. Het gaat vaak om een klein aantal personen dat overlast veroorzaakt en dit kost de politie veel capaciteit. Aangezien er meestal sprake is van een meervoudige problematiek, waarbij de combinatie van straf en zorg noodzakelijk is, blijft het ook op dit thema van belang om de samenwerking met zorgpartners verder te versterken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.