wethouder baalt van discussie over tijenraan

 

Hij hekelt de discussie die nu ontstaan is. “Ik vind het jammer dat die discussie nu gevoerd wordt. Dorpen worden tegen elkaar opgezet, zo moeten we het niet bekijken. Er wordt misplaatste jaloezie gecreëerd, er ontstaan oneerlijkheidsgevoelens die niet nodig zijn,” aldus Hiemstra.

Hiemstra legt uit: “Raalte-dorp heeft 19.000 inwoners, dat is meer dan alle buurtdorpen samen. Nieuw Heeten heeft circa 1150 inwoners, Luttenberg om en nabij de 2000 inwoners. Als we naar de kosten per hoofd van de bevolking kijken, betalen we in Raalte het minst.”

“Sterker nog,” gaat de wethouder verder, “we betalen het met belastinggeld, daar moeten we dus efficiënt mee omgaan. Als we het heel strikt zouden nemen en strikt efficiënt met belastinggeld zouden omgaan, zouden we er voor moeten kiezen om in sommige dorpen geen accommodatie neer te zetten. In de buurtdorpen hebben we daarom gezegd dat als ze meer willen, dat ze dan zelf ook een bijdrage moeten leveren.”

Hiemstra: “Als we kijken naar Tijenraan, krijgt het straks vier functies. Het zwemgedeelte is voor de hele gemeente en hele regio bedoeld, de sportzalen zijn overdag bezet door Landstede en het Carmel College. Ook een onderwijsfunctie dus. Daarnaast heeft het een commerciële functie.” Met de commerciële functie doelt de wethouder op de fitnessruimte, de fysiotherapie en de diëtisten die hun intrek in het nieuwe Tijenraan nemen. “En tenslotte de vierde functie; de sportzalen voor de clubs. In de avonduren en in het weekend zijn die zalen volledig bezet.”

“Als we alleen naar de kosten voor de sportzalen kijken, is de gemeentelijke bijdrage in Tijenraan per hoofd van de bevolking lager dan in de buurtdorpen. Eigenlijk is het dus precies andersom dan de briefschrijvers beweren,” aldus Hiemstra. “Overigens betekent dat niet dat ik vind dat de Raalter clubs geen zelfredzaamheid moeten leveren. Maar vergeet niet: de huur van Tijenraan is straks hoger dan de sporthallen in de buurtdorpen. En daarnaast, de verenigingen moeten zorgen voor hun eigen inventaris.”

Hiemstra vat samen: “Enerzijds vind ik de discussie niet terecht, anderzijds vind ik niet dat we dorpen tegen elkaar op moeten zetten. We zijn een gemeente. We moeten het met elkaar doen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.