Home / archiefcentraal / voga maakt werk van kritiek op veiligheidsbeleid

voga maakt werk van kritiek op veiligheidsbeleid

Het VOGA (Veiligheidsoverleg Go Ahead Eagles) gaat flink werk maken van de aanbevelingen die zijn gedaan door de commissie Interpretatie Huisregels. Die commissie werd eind vorig jaar in het leven geroepen om het veiligheidsbeleid van Eagles – waar onder de supporters veel onvrede over was – te analyseren.

Vorige week donderdag zijn de VOGA-partners om tafel gaan zitten. Daar werden de aanbevelingen van de commissie Interpretatie Huisregels – die onder leiding stond van Hans Röben – besproken. Het VOGA heeft tien van de elf aanbevelingen overgenomen.

De enige aanbeveling waarin het VOGA zich niet kon vinden, had met de vertegenwoordiging van supporters te maken. De commissie van Röben raadde aan deelname aan de VOGA/COGA (Casus Overleg GA Eagles) te overwegen, zodat supporters zich vertegenwoordigd voelen. De reden om die aanbeveling niet over te nemen, luidt dat het VOGA er de voorkeur aan geeft met de hele Supportersraad te communiceren. Tweemaal in het seizoen zal daarom het VOGA aanwezig zijn bij de Supportersraad om het

actuele veiligheidsbeleid te bespreken. Daarnaast zal er voorafgaand aan iedere VOGA-bijeenkomst communicatie plaatsvinden tussen beide platformen.

Nieuw Huishoudelijk Reglement

Wat het Veiligheidsoverleg Go Ahead Eagles nu wel gaat doen, is het moderniseren van het Huishoudelijk Reglement van de club. Een nieuw ontwerp zal voor worden gelegd aan de Supportersraad voor commentaar. Daarnaast krijgen de veiligheidsregels en de huisregels een meer prominente of duidelijke plaats in de publieke ruimtes en op de website van de club en wordt van het veiligheidsbeleid een vast agendapunt op de besprekingen met de Supportersraad gemaakt.

Ook de aanbeveling om de procedure, standaardbrieven, bezwaarcommissie en richtlijnen voor straffen bij een stadionverbod, op de site van Go Ahead Eagles te plaatsen, wordt overgenomen. De procedure rond een lokaal stadionverbod krijgt daarnaast verbetering.

Communicatie

De commissie stelde ook dat het VOGA er goed aan zou doen om informatie over de gang van zaken bij een landelijk stadionverbod en bij een maatregel of onderzoek van het Openbaar Ministerie te verschaffen. Ook dat werd ter harte genomen.

Om de communicatie verder te verbeteren zal ook de redactie van de brieven aangaande het stadionverbod worden gewijzigd. “Met het hanteren van twee soorten brieven door het COGA. In het geval dat er sprake is van geweld, vernieling of ernstige bedreiging krijgt de betrokken supporter direct een voorlopig stadionverbod. In andere gevallen wordt de supporter uitgenodigd voor een gesprek”, luidde de aanbeveling. Daarbij zou dan ook gezorgd moeten worden voor een vast contactpersoon waar supporters die vanuit het COGA een brief ontvangen terecht kunnen voor vragen; de contactgegevens van deze persoon worden in de brief vermeld.

Belangenverstrengelingen

Tot slot raadde de commissie Interpretatie Huisregels aan belangenverstrengelingen te voorkomen of tegen te gaan. “Kies voor een onafhankelijke voorzitter van de stadionverbodencommissie” en “onderzoek een scheiding in taken en verantwoordelijkheden op het gebied van veiligheid”, luidden de laatste twee aanbevelingen.

Go Ahead Eagles zal de komende periode, samen met de leden van de commissie Interpretatie Huisregels, gebruiken om invulling aan de aanbevelingen te geven.

Lees ook

Egbert den Daas opnieuw lijsttrekker van Lokaal Alternatief

HEINO – Lokaal Alternatief heeft de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Raalte …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.