tijenraan moet je bouwen zonder vrijwilligers

Er worden zowel binnen als buiten de raad van de gemeente Raalte hele polemieken gehouden over de kosten van (de exploitatie van) het nieuw te bouwen Tijenraan. De totale kosten, de deal met Rohda, het al of niet commercieel uitbaten van de horeca, het zijn allemaal zaken die de bevolking erg na aan het hart liggen.

Een aantal betrokken inwoners van Luttenberg en Nieuw Heeten doen middels een ingezonden brief ook een serieuze duit in het discussie-zakje. Ze stellen de vraag waarom er niet meer met vrijwilligers wordt gedaan bij dit project, zodat de uiteindelijke kosten omlaag kunnen. En maken daarbij de vergelijking tussen de kern Raalte – waar maar met geld gegooid wordt – en de buurtdorpen, waar alleen dankzij een heleboel inbreng in geld en arbeid van de eigen inwoners mooie voorzieningen tot stand komen.

De stelling van de buurtdorpers dat er bij Nieuw Tijenraan meer met vrijwilligers moet worden gedaan ofwel dat er alsnog een financiële tegemoetkoming gaat naar de buurtdorpen is wel een prikkelende, maar naar mijn idee niet terecht.

Laat ik voorop stellen dat er grote waardering is voor de inzet van de vele vrijwilligers die allerlei sociale en sportieve activiteiten mogelijk maken in de diverse kernen. Maar als je nu alsnog een financiële tegemoetkoming geeft, dan is het ineens geen vrijwilligerswerk meer, toch? Alleen met cofinanciering van de gemeente, met veel provinciaal en europees geld (Leader-gelden) kon er veel geregeld worden in de kleinere kernen.

In een centrumdorp als Raalte spelen zulke afwegingen veel minder. Daar moet je voorzieningen neerzetten die je als overheid noodzakelijk vindt voor de hele gemeente. Zelfs voor de hele regio. Olst-Wijhe mag je daar gerust ook bijrekenen. Het nieuwe Tijenraan is zo’n voorziening. Neem de rol van het zwembad! Dat zijn ook voorzieningen die je als overheid in eigen beheer/eigendom houdt. Dit in tegenstelling tot de kleine kernen waar de voorzieningen bijna allemaal in handen zijn van de betreffende gemeenschappen middels een door die gemeenschap gerunde stichting of zoiets.

Bij grotere projecten zoals Nieuw Tijenraan past ook veel minder het inzetten van vrijwilligers. Waarschijnlijk mag een overheid op haar eigen bouwprojecten niet eens vrijwilligers inzetten. Ik hoor de vakbonden al…

Overigens wordt er in Raaltedorp helemaal niet veel minder met vrijwilligers gewerkt. Kijk maar eens naar wat er allemaal bij verenigingen als Rohda, SV Raalte, recent de CRT gebeurt. Maar ook bij de exploitatie van het Hoftheater, bij de Zonnebloem, bij de hockeyclub SMHC, bij de tennissers van RTV, en ga zo maar door.

Bij het Hoftheater wordt onder de vlag van de beherende stichting met veel vrijwilligers gewerkt. Zoiets kan bij Nieuw Tijenraan ook, samen met belanghebbende verenigingen. Een mooie uitdaging voor het geprivatiseerde gemeentelijk sportbedrijf en haar kersverse Raad van Commissarissen. (Ik hoorde de Raalter raad daar ook over discussiëren. Maar die gaat er na de privatisering helemaal niet meer niet over.)

De briefschrijvers leggen ook verband tussen de ‘plotseling’ beschikbare extra miljoenen voor Nieuw Tijenraan en de korting op de budgetten voor thuiszorg. Zeer onterecht, om niet een andere term te gebruiken. Je kunt een eenmalige investering niet met een structurele bezuiniging vergelijken. Geld voor extra thuiszorg kún je niet lenen en terugbetalen, kapitaalinvesteringen wel.

Ik ben het overigens zeer met de inzenders van de open brief eens dat er nooit genoeg waardering kan zijn voor de vele vrijwilligers, die het mogelijk maken dat er veel zaken gedaan kunnen worden op het sociaal maatschappelijk vlak. Maar het is niet oneerlijk dat bewoners van Luttenberg net zo veel meebetalen aan Nieuw Tijenraan als de bewoners van Raalte dorp. Ze kunnen er net zo veel gebruik van maken.

Vrijwilligers, laten we ze koesteren en waarderen, maar niet doodknuffelen.

Dick Mars.

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.