schalmloop sluit crosscircuit af

Dit jaar heeft Mariënheem de eer om het Sallands Crosscircuit af te sluiten. Doordat de loopkalender door allerlei omstandigheden een andere volgorde kreeg, speelt de finaleloop zich aanstaande zondag in dit kerkdorp af. Hoewel niet geregisseerd, mag de fors opgewaardeerde Schalmloop dit als een bonus beschouwen. Het oude stratenparcours ging vorig jaar flink op de schop. Niet alleen vonden er veranderingen plaats bij start en finish, de grootste winst werd behaald in het veld. Door gebruik te maken van schouwpaden, grasland, boerenerven en wandelpaden kreeg de Schalmloop het predicaat van veldloop. Een bijzondere wending voor een loop die al 30 jaar lang de Hellendoornseweg, de Hottenvoortsweg en de Ten Haveweg als hoofdbaan had.

Hoewel het oude bestuur alles in het werk stelde – en het nodige voorwerk deed – om te komen tot een crosswaardig parkoers, presenteerde vorig jaar zich niet alleen een geheel nieuwe loopcommissie, ook updating van de parkoersen werd een feit. De vuurdoop werd met glans doorstaan. De reacties op de vernieuwingen waren een en al positief. Lopers die zich voorbereidden op weer een snelle, relatief gemakkelijke loop, gingen dan ook diep door het stof; in feite door de modder! Vooral de schouwpaden en de doorsteken over de weilanden vroegen veel kracht en behendigheid van de lopers.

Ook aanstaande zondag zullen de lopers op de twee langste afstanden het niet gemakkelijk krijgen. Met de overvloedige neerslag van de afgelopen weken zal menigeen de verharde weggedeeltes tussen het groene parkoers als een verademing voelen. Onder leiding van Gerard Fikken is Mariënheem er op 18 januari helemaal klaar voor om de grote invasie hardlopers op hun wenken te bedienen. ’t Aspel biedt de lopers prima faciliteiten zowel voorafgaand aan als na afloop van de loop. André Holtmaat , bijkans zolang als het kerkdorp bestaat , de vaste speaker, kent het klappen van de zweep en zal zondag de krioelende massa op het sportpark als vanouds in goede banen leiden.

De 11de wedstrijd van het Sallands Crosscircuit zal in nog zeker 5 leeftijdscategorieën een definitieve eindklassering gaan opleveren. In alle 16 klassen hebben de koplopers zich inmiddels verzekerd van hun posities. Wedstrijdlopers met een hoge klassering in Mariënheem kunnen alsnog in een aantal categorieën het brons bemachtigen. Natuurlijk zullen vele lopers die niet meer voor de ereplaatsen in aanmerking komen

deze laatste kans aangrijpen om hun posities in het klassement te verbeteren.

Op vrijdag 6 februari zullen tijdens de After party de eindwinnaars gehuldigd worden. Op dit slotfeest treffen alle deelnemers van het Sallands Crosscircuit elkaar om – dit keer in burger – nog een keertje na te genieten van het voorbije loopseizoen. Verhalen over een superdag, over de close finish, over de modder in Broekland en de jaarlijkse klauterpartij in Luttenberg. Zeker ook over de sfeer en de ambiance tijdens dit wekelijkse treffen, ergens op locatie in Salland. Wellicht is dit meteen ook de kracht èn het succes van het Sallands Crosscircuit !

Vooreerst wordt het loopseizoen afgesloten met de Schalmloop, aanstaande zondag in Mariënheem. Al heel vroeg, om 10 uur ’s morgens, starten de lopers voor de langste afstand. De winnaar zal deze 11 kilometer , met een tussentijdse doorkomst op het sportpark, net binnen 40 minuten lopen. Grote favoriet is Jos Verdaasdonk, die zich inmiddels heeft verzekerd van het algeheel kampioenschap. Mogelijk krijgt de Raaltenaar fikse tegenstand van daglopers als Johan Kats, Joep Emmen of Peter Bruinsma. Als ook de laatste loper op deze afstand is gefinisht, is het de beurt aan de jeugd op loopafstanden van 1 en 2 km. Deze jonkies zullen nauwelijks last hebben van de modder omdat het parkoers zich binnen de dorpskom afspeelt. Op de afsluitende loop over 5,5 kilometer daar in tegen zullen de lopers veel baat hebben bij een grof profiel onder hun loopschoentjes. Ook deze gaat over de schouwpaden en weilanden, die inmiddels door de lopers op de 11 kilometer al voorbewerkt zijn. Hier kunnen de sporters hun lol op!

Het is niet meer zoals het was in Mariënheem, 30 jaar lang. Geen stratenloop maar een heuse veldloop . Nu zullen tenue en loopschoentjes na afloop echt de wastrommel in moeten.

Informatie: staging2.sallandscrosscircuit.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.