olst wijhe wil landelijk verbod wenslampionnen

De PvdA-fractie in Olst-Wijhe stelde eerder deze maand vragen over de wenslampionnen. De partij ziet het liefst een verbod op de brandende en vliegende objecten. Overigens heeft Olst-Wijhe al eerder onderzoek naar een verbod op de lampionnen gedaan. “Naar aanleiding van een verzoek van een inwoner in 2013 hebben wij het onderwerp wensballonnen betrokken bij de actualisering van de APV in 2013. In een memo hebben wij de onderzoeksresultaten van de NVWA (Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit) en het bijbehorende advies van de NVWA hoe om te gaan met wensballonnen opgenomen. Het advies luidde geen verbod in te stellen voor het oplaten van wensballonnen.”

“Dit advies is besproken met de Veiligheidsregio en de brandweer en uiteindelijk hebben wij de raad voorgesteld geen verbod op te nemen in de APV voor het oplaten van wensballonnen. De toenmalige raad heeft op 16 december 2013 besloten in te stemmen met het voorstel. In de memo is opgenomen dat op de website informatie wordt opgenomen over de regels die de NVWA stelt aan het oplaten van

wensballonnen. Dit is abusievelijk niet gebeurd. Dat spijt ons. De fout is inmiddels hersteld.”

Overigens begrijpt het gemeentebestuur van Olst-Wijhe de onrust over de lampionnen. “Wij begrijpen de ongerustheid van inwoners over wensballonnen. Er komen steeds meer wensballonnen bij uiteenlopende gelegenheden van allerlei materiaal waardoor de brandbaarheid en risico’s toenemen. Het belang om het oplaten van wensballonnen te verbieden lijkt steeds

groter te worden.”

In het voorjaar praat de gemeenteraad weer over de APV. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om er dan weer over te praten. “Er wordt nog advies ingewonnen, waarna wij de raad een voorstel zullen voorleggen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.