laatste vieringen voor vijf kerken vastgesteld

In het kader van de herstructurering van de Lebuinusparochie is het bestuur, samen met het pastoraal team, van plan om in vijf van de elf kerkgebouwen te stoppen met het verzorgen van vieringen. In Deventer gaat het om de Maria Koninginkerk, de Heilig Hartkerk, de Titus Brandsmakerk en de

Radboudkerk. Ook de vieringen in de Theresiakerk in Olst zullen stoppen.

De afgelopen periode zijn er informatieavonden en hoorzittingen in alle locaties van de Lebuinusparochie gehouden. Er is verdriet en boosheid geweest, daarnaast ook begrip, berusting en ontwikkeling van ideeën.

Data laatste vieringen

De plannen zijn gemaakt in het kader van de herstructurering van de Lebuinusparochie. De data van de laatste vieringen in de vijf kerken verschillen van elkaar:

Maria Koningin kerk: Zondag 25 januari

Theresiakerk: Zondag 1 februari

Heilig Hartkerk: Zondag 8 februari

Titus Brandsmakerk: Zondag 21 juni

Radboudkerk: Zondag 27 juni

Na de laatste eucharistieviering zal het gebouw gesloten worden en zullen er geen vieringen meer zijn. Voor alle te sluiten kerken zal het een speciale viering worden met aandacht voor heden, verleden en toekomst.

Vanaf 1 juli zullen de overgebleven kerkgebouwen fungeren als vijf geloofcentra; in Deventer de Broederenkerk en in Schalkhaar de Nicolaaskerk. In Lettele de Nicolaaskerk en in Boskamp de Willibrordkerk. In Wijhe en Boerhaar zullen beide kerken als een centrum fungeren.

Titus Brandsma blijft open

De laatste eucharistieviering in de Titus Brandsmakerk vormt overigens de start van het project Titus Brandsma huis. In november is het bestuur benaderd door locatieraad en pastoraatgroep van de Titus Brandsma-locatie met dit plan. De laatste jaren zijn er in en om de Titus Brandsma Kerk diverse activiteiten ontwikkeld die gericht zijn op een breder scala van pastorale activiteiten dan de liturgie (het geheel van voorgeschreven gebeden, ceremoniën en handelingen die een eredienst uitmaken). Deze activiteiten zijn voor een deel gerelateerd aan de wijk (bijv. Bij Titus aan tafel en Bij Titus op de koffie), maar ook meer gericht op stad en parochie (bijvoorbeeld Theater onbeperkt, Start-abc).

Een en ander afwegende heeft het parochiebestuur besloten om, na de afronding van de herstructurering, een project te starten om te onderzoeken of het Titus Brandsma Huis kan functioneren als multifunctioneel pastoraal activiteitencentrum. Het is dus geen kerkgebouw waar de zondagse liturgie gevierd zal worden.

Bezwaren

De resultaten van de hoorzittingen met daarbij de gemaakte opmerkingen, aanvullingen en bezwaren (inclusief de op schrift ingediende), zijn met het verzoek tot onttrekking naar de aartsbisschop verzonden. De volgende stap in het proces is een advies van de priesterraad aan de bisschop. De definitieve beslissing door de aartsbisschop wordt pas genomen indien de herbestemming van de vier kerkgebouwen een feit is.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.