kapel swaenewoerd weg pastoor baalt

Pastoor Verweij baalt van het verdwijnen van de kapel in Swaenewoerd. Het zorgcentrum wordt dit jaar verbouwd en in het nieuwe Swaenewoerd is geen plek meer voor de kapel, die nu nog in het huis zit. “Er verdwijnt niet alleen een plek voor religie en bezinning, er verdwijnt een stuk geschiedenis. Ik vind het jammer dat men daar zo makkelijk aan voorbij gaat,” laat Verweij weten.

“Swaenewoerd was het eerste katholieke bejaardenhuis van ons land. Dat de kapel daar nu verdwijnt, daar wordt wel heel gemakkelijk over gedaan. Er wordt gewoon zonder ruggespraak besloten dat de kapel moet verdwijnen. Rücksichtslos. Het wordt mij gewoon mede gedeeld,” stelt de pastoor. “Ik vind sowieso dat we in Raalte wel heel gemakkelijk met dingen omgaan waar mensen zich met hart en ziel voor hebben ingezet. Er is heel hard voor gewerkt.”

De pastoor memoreert. “In de jaren na de oorlog werd het steeds duidelijker dat er een ruimere huisvesting voor bejaarden moest komen. Vaak woonden drie generaties in één huishouding bij elkaar met alle gevolgen van dien. Toenmalig pastoor Stokman nam het initiatief om een landelijke stichting in het leven te roepen met als doel het bevorderen van een betere en ruimere huisvesting voor bejaarden.”

Verweij: “Na de bevrijding werd dit plan voorgelegd aan de toenmalige minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting In ’t Veld. Deze was met het plan bijzonder ingenomen. De aartsbisschop van Utrecht Kardinaal de Jong was dermate enthousiast dat hij volledige steun toezegde en hij voorzag de initiatiefnemers via een gift van de benodigde gelden om de eerste kosten van het uitwerken van de plannen te dekken. Ook Raalte werd aangewezen voor behuizing van bejaarden.”

Pastoor Stokman kreeg alle medewerking van de gemeente. Verweij: “Zo kreeg Raalte de primeur voor een bejaardenhuis waarbij naast het centrale verzorgingshuis zelfstandige woningen kwamen voor bejaarden, waarvan de bewoners zo nodig een beroep konden doen op de zorg die in het hoofdgebouw geboden werd.”

Op 16 juni 1950 werd dit complex officieel geopend. Minister In ’t Veld en Kardinaal de Jong waren eregasten. De opening werd door de KRO uitgezonden. “Nu, 65 jaar later, vindt er een nieuwe operatie plaats wat betreft de verbouwing van Swaenewoerd. Ook over zorg en religie wordt heel anders gedacht dan 65 jaar geleden,” aldus Verweij. “In een katholiek bejaardenhuis was de kapel het hart van het huis. Zeker is dat terug te vinden op Stevenskamp en was dat terug te vinden op Mariaoord. Ook de kapel van Swaenewoerd heeft een heel eigen functie waar veel bewoners aan gehecht zijn. Door de verbouwing zal de kapel verdwijnen. Wel zal er zeker ruimte gegeven worden om eucharistie en andersoortige vieringen te houden.”

“Er verandert veel op Swaenewoerd,” stelt de pastoor. “Toch moet ik zeggen, de verzorgers en verzorgsters doen hun uiterste best om de bewoners nabij te zijn. In de loop van de dag zie ik weleens met een bepaalde regelmaat bewoners naar de kapel gaan om een kaarsje op te steken bij Maria en te bidden. Juist in zulke gebouwen is een stilte- of bezinningsruimte levensnoodzakelijk! Zij staan dichter bij de grens van dood en leven. Ik hoop dat daar aandacht voor blijft.”

“Men is vaak alleen zo technisch en financieel bezig,” besluit Verweij. “Die verbouwing begint gewoon, de planning gaan gewoon door. Het zij zo.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.