groen licht voor nieuw tijenraan

 

Het nieuwe Tijenraan komt op trainingsveld 8/9 van Rohda, krijgt twee volledige sporthallen, drie zwembaden (wedstrijdbad, therapiebad en een multifunctioneel bad), een whirlpool en, als de financiën het toelaten, ook nog een glijbaan. Ook moet er een fitnessruimte en ruimte voor fysiotherapie komen.

“Het grootste project dat ooit in Raalte is gerealiseerd,” bestempelde wethouder Hiemstra zelfs. Het groene licht voor het megaproject kwam niet zonder slag of stoot. De omvang van het project en het budget dat voor het nieuwe sportcomplex wordt vrijgemaakt, kreeg van raadslid Egbert den Daas een weinig complimenteuze omschrijving: “Het krijgt gaandeweg de kenmerken van een peperduur megalomaan prestigeproject. Het is luxer geworden dan het aanvankelijke plan, geld speelt geen rol in dit project. Dat staat in schril contrast met de buurtdorpen. Dat er geen zelfwerkzaamheid gevraagd wordt, dat valt niet uit te leggen. Sterker nog, dat willen we niet uitleggen.”

De meerderheid van de gemeenteraad stelde zich echter minder kritisch op ten opzichte van het eisenpakket rond nieuw Tijenraan. De enige onderwerpen die echt tot discussie leidden waren de wijze van financiering, zelfwerkzaamheid van sportvrijwilligers en de horeca.

Financiën

Emiel Gerner van de VVD verweet de wethouder gegoochel met cijfers rondom de financiering. “De dekking van de financiering rammelt en het berekende rentevoordeel is een risico. Het project blijft niet binnen de jaarlasten van het huidige Tijenraan.” Ook Robert Vloedgraven van het CDA was benieuwd naar de financiën. “Ik wil graag van de wethouder weten hoe de kosten in de hand blijven.”

Wethouder Hiemstra stelde in zijn antwoord dat het allemaal wel mee viel met het risico dat genomen wordt met het berekende rentevoordeel. “Volgens mij rammelt de financiële dekking niet. Het is allemaal op de meest veilige manier berekend. Het voordeel kan zelfs hoger uitvallen.” En hoe hij de kosten in de hand wil houden? “Door de wijze van aanbesteden. In de aanbesteding zit het ontwerp, de bouw en het onderhoud inbegrepen.”

Zelfwerkzaamheid en Rohda

Een van de heetste punten in de discussie was de zelfwerkzaamheid en de rol van Rohda in het geheel. Eerder kreeg het gemeentebestuur al post vanuit Luttenberg en Nieuw Heeten. In die dorpen vinden ze het vreemd dat het nieuwe Tijenraan niet gebouwd hoeft te worden met de hulp van vrijwilligers. Iets dat wel in die dorpen moest gebeuren.

Wethouder Hiemstra benadrukte dat hij wel degelijk inbreng van verenigingen verwacht. “Verenigingen moeten bijvoorbeeld zelf voor materialen zorgen,” stelde Hiemstra. “En Rohda heeft haar vrijwilligers ook heel hard nodig. Denk aan het nieuwe clubhuis en de kleedkamer die er moeten komen.”

Robert Vloedgraven viel de wethouder in de kwestie over Rohda bij. “Wanneer er op een veld van Rohda gebouwd wordt, dan is het niet meer dan redelijk dat Rohda daarvoor gecompenseerd wordt.“

“Bert Terlouw van D66 droeg in zijn bijdrage een oplossing aan om scheve gezichten uit andere kernen van uitleg te voorzien: “Het is aan Rohda zelf om de gemaakte afspraken aan andere verenigingen uit te leggen.”

Arie van der Wilt vond het dat er niks geks aan de hand was. “Er is helemaal geen sprake van bevoordeling van Rohda. We kunnen niet miskennen dat Rohda veel vrijwilligers heeft. Net als bij andere verenigingen. Vergeet niet, Tijenraan is een noodzakelijke voorziening voor de hele gemeente. Wat ons betreft gaat zo snel mogelijk de schop in de grond.”

Horeca

Waar alle partijen eigenlijk vraagtekens bij plaatsen was de exploitatie van de horeca. Hoewel Raalte koerst op een commerciëler uitbater, zien de meeste raadsleden beren op de weg. Ze vrezen dat er geen enkele partij is, die in het concept durft te stappen. Met name VVD vroeg wat er moest gebeuren als geen enkele partij zich meldt. “Als geen enkele ondernemer zich inschrijft, moet het college de voorwaarden aanpassen,” suggereerde de VVD. Daarmee gingen de meeste politici akkoord.

Groen licht

Uiteindelijk gaf de gemeenteraad groen licht voor de komst van het nieuwe Tijenraan. Niet alle partijen stemden voor. De VVD kon niet akkoord gaan, omdat ze het financiële plaatje niet vertrouwen, Lokaal Alternatief stemde tegen om het volgens zegsman Den Daas een ‘megalomaan prestigeproject’ wordt en de SP vindt het nieuwe Tijenraan veel te duur. “Het past niet in deze tijd,” stelde Harry van Kampen.

Ondanks die tegengeluiden kreeg het voorstel toch de meerderheid van de voorstemmers. De weg voor een nieuw sportcomplex in Raalte ligt open.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.