glasvezel om te kunnen thuiswerken

Het wordt alom gezien als één van de mogelijkheden om de filedruk te verminderen, de CO-2-uitstoot te reduceren, te besparen op arbeidskosten en bovendien biedt het uitstekende mogelijkheden om het werk te combineren met zorgtaken thuis. We hebben het over ‘telewerken’ of gewoon ‘thuiswerken’.

Steeds vaker zien we dat werkgevers hun medewerkers stimuleren om te gaan telewerken. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat de medewerker kan inloggen op het netwerksysteem om te kijken of er nog laatste mails zijn binnengekomen of, ter voorbereiding op een vergadering de stukken worden bestudeerd. En wat is daarvoor nodig? Een goede internetverbinding, die niet alleen ‘snel’ moet zijn, maar ook nog eens betrouwbaar. Iemand die daar inmiddels ruime ervaring mee heeft is Reinart Wellinkvoorde uit Luttenberg.

Reinart: “Toen ik in dienst trad van mijn werkgever Vodafone hebben we gesproken over de grote afstand tussen mijn woonplaats Luttenberg en ons kantoor in Amsterdam. Vodafone bood de mogelijkheid om te flexwerken, hetgeen ik nu al weer bijna 5 jaar naar volle tevredenheid doe. Ik probeer mijn afspraken met collega’s en externe partijen te clusteren waardoor ik naast enkele kantoordagen, ook een paar dagen per week vanaf huis kan werken. Ik heb een laptop en een telefoon en kan daarmee eigenlijk alles doen wat ik op kantoor ook kan. Telefoon, mail, chat, maar ook deelnemen aan video vergaderingen. Vaak merken collega’s niet eens dat ik niet op kantoor ben.”

“Ik ben wel afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Aangezien ik buiten het dorp woon, ben ik nu nog aangewezen op een DSL-abonnement. Met name videocalls zijn erg gevoelig voor netwerkinstabiliteit. Af en toe ervaar ik dat het beeld bevriest of dat er problemen met de audio zijn. Helaas heb ik geen mogelijkheden om dat te veranderen of te verbeteren: ik heb de maximaal mogelijke DSL-snelheid en bewust de TV via een schotel aangesloten om de DSL lijn enkel voor internet vrij te houden”.

“Het initiatief om het buitengebied te verglazen juich ik daarom van harte toe. Een snelweg met een eigen oprit tot in de meterkast. Stabiel en met een bijna onbeperkte capaciteit. Ik voorzie dat de mogelijkheden om thuis te werken alleen maar verder toe zullen nemen. Ik heb zelf gemerkt dat het banen beschikbaar maakt die anders onbereikbaar zouden zijn. En het stelt ondernemers in staat om hun bedrijf in onze regio uit te bouwen zonder dat ze zich, vanwege de telecomvoorzieningen, gedwongen voelen om naar een bedrijventerrein te verhuizen. Wat mij betreft is glasvezel een noodzakelijke voorziening voor een levensvatbaar platteland”.

Uit deze en andere ervaring blijkt dat ‘thuiswerken’ steeds lastiger wordt. In toenemende mate loopt men tegen grenzen aan. Inloggen op een netwerksysteem van een werkgever is na 10 uur ’s ochtends al lastig, zeker als de snelheden van het huidige netwerk beperkt blijft tot pakweg 4 tot 8Mb. Met het glasvezelnetwerk van SallandGlas worden deze mogelijkheden verveelvoudigd en is er voldoende ruimte voor allerlei nieuwe toepassingen.

“Voor mij zijn die extra mogelijkheden de belangrijkste reden om te kiezen voor glasvezel. De verbindingen zijn stabieler, toekomstvast en we kunnen meeprofiteren van nieuwe ontwikkelingen. Ik heb uitgerekend dat ik qua totaalkosten wellicht iets duurder uit ben, maar dat heb ik er graag voor over”, zo besluit Reinart.

Komende week zijn er weer drie inloop- en inschrijfbijeenkomst van SallandGlas.

Maandag 26 januari bij Zaal NuNu, Schalkhaar, dinsdag 27 januari in MFA Elckerlyc, Luttenberg en woensdag 28 januari in Zaal de Koerkamp in Lettele.

Telkens van 17.00 tot 21.00 uur. Tijdens de bijeenkomsten zijn vrijwilligers van Plaatselijk Belangen en SallandGlas aanwezig en er is informatie van de providers.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.