gemeenten vragen tegenprestatie uitkering

De gemeenten Olst-Wijhe en Raalte gaan een tegenprestatie van mensen met een uitkering vragen. Gemeenten mogen sinds 1 januari een tegenprestatie van uitkeringsgerechtigden vragen. Olst-Wijhe en Raalte geven daar allebei op eigen wijze invulling aan.

In Olst-Wijhe wordt onderscheid gemaakt tussen vrijwilligerswerk en een daadwerkelijk tegenprestatie. “Vrijwilligerswerk vormt een onderdeel van een trajectplan om iemand aan betaalde arbeid te helpen. Het is dus duidelijk een onderdeel van een re-integratieplan. Met als einddoel betaalde arbeid,” vertelt een woordvoerder. “Bij de tegenprestatie naar vermogen is het doel om te gaan of te blijven participeren in de samenleving zonder dat er op korte of middellange termijn een reële kans is om betaalde arbeid te verrichten. Hierbij wordt opgemerkt dat er geen tegenprestatie wordt gevraagd van alleenstaande ouders die de volledige zorg hebben voor één of meer ten laste komende kinderen tot vijf jaar.”

Olst-Wijhe ontziet nog meer mensen. “Ook voor personen die mantelzorg verrichten en voor personen die op grond van een medisch advies een ontheffing van de arbeidsverplichtingen hebben geldt deze verplichting niet.”

Van de mensen die een tegenprestatie moeten gaan leveren, wordt zoveel mogelijk in de eigen leefwereld en kring gezocht naar invulling. “Een moeder van een kind die naar de basisschool gaat en nog geen tegenprestatie verricht, zal aangespoord kunnen worden om daar te helpen door zich bijvoorbeeld aan te melden als voorleesmoeder. Ook bij een sportvereniging, waar veel kinderen van klanten lid zijn, zijn vaak voldoende mogelijkheden om je nuttig te maken voor de maatschappij,” stelt de woordvoerder. “Er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de leefwereld en de interesses van de klant, omdat dan de kans op duurzaam succes het grootst is.”

“Wij vertrouwen er op dat het merendeel van de klanten op deze wijze een tegenprestatie naar vermogen wil en zal leveren. Nu al levert een deel van de betreffende klanten een tegenprestatie naar vermogen,” besluit de woordvoerder van Olst-Wijhe.

Ook in Raalte wordt van uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie gevraagd. Maar wel in specifieke gevallen. Als de afstand tot de arbeidsmarkt minder groot is, dan ligt de focus uiteraard op het behalen van een betaalde baan. “Werk blijft altijd voorop staan,” benadrukt een woordvoerder. “Wanneer de afstand tot de arbeidsmarkt wat groter is, dan vragen wij van die inwoner een tegenprestatie.”

De soort tegenprestatie die je in Raalte moeten leveren, is heel breed. “De tegenprestatie kan van alles zijn, zolang het een maatschappelijk nut heeft. Je kunt bijvoorbeeld denken aan vrijwilligerswerk, zoals bijvoorbeeld koffieschenken in verzorgingshuis, of het doen van mantelzorg. Inwoners met een tegenprestatieverplichting mogen altijd eerst zelf met een invulling van de tegenprestatie komen. Hiervoor krijgen zij ook de tijd.”

“Inwoners die geen invulling kunnen vinden of hier ondersteuning bij nodig hebben, helpen we met het vinden van de invulling van de tegenprestatie,” stelt de woordvoerder. “Landstede Welzijn wordt hiervoor ingeschakeld als vrijwilligersmakelaar en indien nodig voor extra ondersteuning.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.