en hoe zou het gaan met victor droste

De gijzelingen in Parijs zijn voorbij. De gedachten van Jan Oostewechel uit Heeten gaan deze dagen vaker naar zijn plaatsgenoot Victor Droste die als geradicaliseerde islambroeder Zakariya al-Hollandi naar Syrië trok.

Jan Oostewechel: “Victor Droste, die ervoor koos naar Syrië te vertrekken, en zijn ouders hebben mij nooit losgelaten. Wat zeg je dan tegen je ouders? ‘Dag pap, dag mam, ik hou van jullie’, dat wist Victor in april 2013 via een audioboodschap over te brengen aan zijn ouders en waarin hij ook zijn beslissing uitlegde. Van katholieke Victor naar geradicaliseerde islambroeder Zakariya al-Hollandi.

De media hebben de afgelopen jaren regelmatig geschreven over de aardige Heetense jongen Victor Droste die zich heeft bekeerd tot de islam en in het voorjaar van 2013 ten strijde trok als jihadist in Syrie. De afgelopen maanden lijkt het stil te worden rondom de voormalige postbode.

Vaak denk ik aan hem, hoe gaat het met hem? Zou hij strijden en meedoen aan de mensonterende gruweldaden die er in de regio daar plaatsvinden? Of zou hij nog steeds die aardige jongen zijn die misschien wel verpleger is geworden van gewonde medebroeders en burgers die in het geweld niet worden ontzien? De leer van de Koran is heel menslievend, zo is mij altijd voorgehouden. Of zou hij misschien een veilig baantje hebben als administratief medewerker van de aan Al Qaida-gelieerde Jabhat al-Nusra? Of is hij uitverkoren tot het leger van kelensnijdende broeders? Nee, nee dat niet. Mijn gedachten lopen alle scenario’s door. Ik weet het niet, moet ik bekennen.

Uiteindelijk ging hij strijden om daar de bevolking te helpen te beschermen tegen de gruweldaden van het regime van president Assad. Zeker rondom de kerstdagen vroeg ik mij af hoe het gaat met zijn ouders en twee zussen. Soms kom ik hen tegen in de straat en blijft het bij ‘hallo’. Je durft er eigenlijk niet naar te vragen wat zij allemaal doormaken. Ik weet niet wat ik moet zeggen en weet ook dat zij er eigenlijk niet over willen praten. Eigenlijk wil je een arm om hen heen slaan en zeggen dat dit alles een droom is geweest. Gezien de realiteit kan er natuurlijk elke dag een bericht komen. Zouden zij hier op voorbereid zijn? In elke strijd vallen er slachtoffers. Zeker in deze.

Hoe gaan zij om met keiharde kritieken en uitspraken vanuit alle geledingen uit de wereld? Hoe IS-aanhangers en jihadisten zoals hij op tot het bot worden verketterd met woordkeuzes die je vanuit een christelijke samenleving niet direct verwacht? Het gaat dan ook over jouw bloedeigen zoon en broer. Broeder Zakariya al-Hollandi heeft als martelaar zijn hoogste doel bereikt als zo’n bericht bij zijn familie in Heeten arriveert. Wat zeg je dan tegen je zoon en broer? ‘Dag Victor, wij houden van jou’?”

Jan Oostewechel

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.