eerste inschrijving kwaliteitsregister venv

Met de eerste inschrijving van Miriam Veldkamp , wijkverpleegkundige op de afdeling Zorg thuis is op 01-01-2015 het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden officieel opengesteld in Rosengaerde. Het Kwaliteitsregister V&V is een online registratiesysteem waarin verpleegkundigen niveau 4 en 5 en verzorgende niveau 3 kunnen vastleggen wat zij doen aan deskundigheidsbevordering.

Het Kwaliteitsregister wordt opengesteld voor ruim 300.000 verpleegkundigen en verzorgende. Dit gebeurt gefaseerd, per instelling. Het enthousiasme waarmee de beroepsgroep het Kwaliteitsregister begroet, geeft aan dat verpleegkundigen en verzorgende het belang van kwaliteitsbewaking in het verlenen van zorg onderstrepen. Cliënten, patiënten en werkgevers zijn vanzelfsprekend ook gebaat bij het op peil houden van vakkennis door verpleegkundigen en verzorgende.

Nieuwe inzichten in bijvoorbeeld behandelmethoden, technologische ontwikkelingen; het vak van verpleegkundigen en verzorgende is een dynamisch vak. Alleen werken is niet voldoende om vaardigheden en kennis bij te houden. In het Kwaliteitsregister leggen verpleegkundigen en verzorgende vast wat zij doen aan deskundigheidsbevordering, zoals bijvoorbeeld scholing, intervisie, klinische lessen, casusbesprekingen, het bijwonen of organiseren van congressen en het lezen van wetenschappelijke artikelen. De accreditatiecommissie, een onafhankelijke commissie van vakmensen uit de sector beoordeelt de kwaliteit en het niveau van aanbieders van opleidingen, bijscholingen en congressen die zich richten op verpleegkundigen en verzorgende. Na een positief oordeel van de commissie wordt het aanbod van het betreffende instituut opgenomen in de catalogus van het Kwaliteitsregister.

Mw. M.E. van Es, bestuurder van Rosengaerde is er trots op dat Rosengaerde investeert in het op niveau houden van de kwaliteit van zorg door de invoering van het Kwaliteitsregister V&V en zegt: “De kwaliteit van Rosengaerde ligt voor een belangrijk deel in handen van de verpleegkundigen en verzorgenden. Hun deskundigheid bepaalt in hoge mate de kwaliteit en cliëntveiligheid in onze organisatie. We vinden het dan ook zeer belangrijk dat zij hun deskundigheid voortdurend op peil houden, waardoor we goede en veilige zorg kunnen waarborgen”.

Een woordvoerder van het Kwaliteitsregister V&V zegt: “Verpleegkundigen en verzorgende zijn gemotiveerd om kwalitatief goede zorg te verlenen aan patiënten en cliënten. Daarom is het van belang hun deskundigheid (kennen en kunnen) bij te houden en te ontwikkelen. Om dat te kunnen waarmaken heeft beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgende Nederland (V&VN) het Kwaliteitsregister V&V in het leven geroepen. Dit Kwaliteitsregister zal bijdragen aan transparantie van kwaliteit in de zorg. Hiermee voldoet de beroepsgroep tevens aan de opdracht van de overheid om zorg te dragen voor haar eigen kwaliteit. Trots zijn op je vak, een vak dat om levenslang leren vraag. Het Kwaliteitsregister V&V zal een stimulans zijn om dat ook te doen”.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.