droomhuis kan werkelijkheid worden

Het is ons afgeleerd om te dromen, zegt ontwerper Marten Jansen (43) uit Broekland. Door mensen in de ‘droommodus’ te krijgen, wil hij ervoor zorgen dat woondromen weer werkelijkheid worden. “Veel mensen denken in oppervlaktes en ruimtes, maar wonen is gevoel en beleving,” volgens Marten. Aan Salland Centraal legt de eigenaar van JVM Ontwerpen zijn werkwijze uit.

“Waarom het zo moeilijk is om de droommodus aan te zetten?” Bij elke vraag denkt Marten eerst een paar tellen na. Zijn woorden kiest hij vervolgens zorgvuldig. “Omdat mensen zich te snel laten beperken door hun budget en referentiekaders. In de ontwerpfase is het de kunst om vrijuit te denken en alles los te laten.”

De droommodus

Door gericht vragen te stellen en gevoel te visualiseren, probeert Marten de woondromen te achterhalen. “Stel dat je de loterij hebt gewonnen, welk huis zou je dan willen bouwen? Het budget is in deze fase minder belangrijk. Dat is een leuk spel om te spelen. Als mensen sfeer en warmte belangrijk vinden in een woonkamer, dan wil ik weten hoe sfeer en warmte eruit zien. Kom eens met voorbeelden, laat plaatjes zien.”

“Mijn doel is om opdrachtgevers in alle gevallen te verrassen met een creatief ontwerp. Daarbij houd ik zoveel mogelijk rekening met het ritme van de dag.”

Een ontwerp dat nu in Olst wordt gerealiseerd door Bouwbedrijf Mensink (zie foto) neemt Marten als voorbeeld. “In dit huis is de zuidgevel voornamelijk van glas. Daardoor kan het leefritme in huis de zon volgen. De keukentafel wordt vaak gezien als een van de fijnste plekjes in het huis. Waar plaats je die? Daar moet je goed over na denken.”

Creatieve oplossingen

“Uiteindelijk bouw je niet om stenen op elkaar te stapelen of tegels te leggen. Je bouwt omdat je mensen een fijne ruimte wilt geven,” zegt Marten overtuigd. Hij ziet het om zich heen nog zo vaak anders. “Het hogere doel is om iemand in een huis te laten wonen waarin zij zich prettig voelen. Om mensen zo optimaal te bedienen met het budget dat ze hebben, moet ik met slimme en creatieve oplossingen komen. Er wordt vaak gedacht dat het duurder is om van de standaarden af te wijken, maar dat beeld klopt niet.”

In het voorjaar van 2015 organiseert Marten een ‘Durf te Dromen’-dag, met een workshop dromen en een inspiratietour. Je leest er meer over op zijn website staging2.jvmontwerpen.nl. Daar kun je je vast inschrijven en vind je meer informatie over de visie van Jansen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.