de opiniemakers nieuwe zorg uit de ligstand

De nieuwe zorg wordt een succes, maar de stoel moet dan wel uit de ligstand, vindt opiniemaker Anton Kleine Schaars:

De decentralisaties zijn een feit nu het nieuwe jaar van start is gegaan. Een groot pakket van ons sociale vangnet is nu de verantwoordelijkheid van de gemeente. Een noodzakelijke verandering van het systeem, waarvan nu vooral gedacht wordt dat het ingegeven is door bezuinigingen.

Een onterechte gedachte, want deze stelselwijziging in de zorg is gebaseerd op het advies van de commissie Dekker uit 1987! We hebben het gepresteerd om dit met z’n allen 28 jaar lang uit te stellen of beter gezegd, tegen te houden.

Het grote argument, van de verschuiving van centrale naar lokale overheid, is dat deze laatste beter in staat is, om deze vormen van zorg dicht bij de burgers te organiseren. Ik denk dat dat in principe klopt, maar ik zie ook een probleem. Ik denk niet dat het mindere geld naar de gemeenten het grootste probleem is. Vanuit veel zorgorganisaties is al hard gewerkt om goede oplossingen te leveren voor minder geld. Veel meer samenwerking, veel meer lokaal organiseren om bv. vervoerskosten te reduceren.

Net voor de zomer presenteerde onder andere de gemeente Olst-Wijhe het concept WMO-beleid. Ik heb als enige burger gereageerd op dit conceptdocument. Natuurlijk waren er ook wel reacties van zorgorganisaties en WMO-adviesraden. Maar het was een veeg teken dat er maar één burger heeft gereageerd. Wat vinden al die andere burgers ervan?

Ik denk dat burgers, als ze er tot nu toe nog niet mee te maken hebben gehad, het een “ver van mijn bed show” vinden. Iedereen is gewend te denken dat de gemeente het wel regelt. Net zoals ik deze zomer een foto in de krant zag staan van een met onkruid overwoekerde kinderspeelplaats, ingestuurd door een verontwaardigde wijkbewoner. Niet op de hoogte dat de gemeente bezuinigt op dit soort onderhoud en al helemaal niet op het idee komend om met de buurt een paar uur zelf de handen uit de mouwen te steken.

Zorg, begeleiding en ondersteuning zijn van een andere orde. De nieuwe taak van de gemeente (en dat zijn we met z’n allen) kan pas een succes worden als burgers niet enkel meer achteroverleunen en richting de gemeente wijzen, maar een nieuwe actieve rol gaan vervullen.

Anton Kleine Schaars

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.