de maat in actie voor project steenuil

De leerlingen van het ATC maken sinds 1997 reeds nestkasten voor de Vogelwerkgroep van Natuur en Milieu “de Vechtstreek” onder leiding van leerwerkmeesters Hans Odink en Frank Wopken.

Het “Project Steenuil” wordt uitgevoerd met financiële steun van de provincie Overijssel vanuit de subsidieregeling “Maatschappelijke initiatieven Overijssel 2014”. De vogelwerkgroep van vereniging Natuur en Milieu vervangt en repareert samen met leerlingen van de Ommer school “De Maat” nestkasten voor Steenuilen. De uilenkasten worden daarbij zo aangepast dat de Steenuilen geen gemakkelijke prooi worden voor steenmarters.

Dit is een millimeter gebeuren wat betreft de aanvlieg en in- vlieg openingen: kortom precisiewerk. Er zijn reeds proeven gedaan om kasten te ontwerpen waar de steenmarter niet, of alleen met heel veel moeite en risico kan inkruipen. Een voorbeeld van zo’n kast is door de vogelwerkgroep voor de leerlingen en hun leermeesters gemaakt.

Het “Project Steenuil” wordt in samenwerking met de school uitgevoerd in de vorm van een leer-werk-proces. Leerlingen van De Maat maken en repareren de kasten, vrijwilligers van de vogelwerkgroep van Natuur en Milieu de Vechtstreek zullen de kasten plaatsen en regelmatig controleren! De provinciale subsidie wordt gebruikt voor de aanschaf van materiaal.

Het project heeft tot doel de jongens en meisjes van deze school kennis, vaardigheid en inzicht bij te brengen op timmergebied. Uiteraard heeft dit gebeuren ook een sociaal aspect; De leerlingen zijn in staat mee te werken aan martervrije Steenuil kasten terwijl de vogelwerkgroep de eigenaren van de diverse nestkasten op het platteland inlicht, waarom deze nestkasten zo belangrijk zijn voor het voortbestaan van de Steenuil. De leerlingen doen dus op deze manier mee aan het beschermen van de natuur.

Het doel is tevens productmatig leren werken. De één krijgt opdracht om te meten, de ander om te zagen en zo leren de leerlingen tevens om samen te werken met als doel een functioneel product te leveren.

Half januari ben ik nog snel even naar het ATC gereden en wat bleek: de Steenuil kasten waren al bijna klaar! Een groep zeer gemotiveerde jongens legden de laatste hand aan dit project. Binnenkort kan de vogelwerkgroep de kasten ophalen en zullen een aantal kasten, waar predatie door de steenmarter plaatsvond, worden vervangen door de nieuwe, martervrije kasten, gemaakt door de leerlingen van het ATC .

Door: Ella ( vrijwilliger vogelwerkgroep. tevens fotografie )

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.