bv natuurlijk is ecologisch bouwen duur

Rens Borgers van EcoBouwSalland krijgt vaak de vraag: ‘‘Is ecologisch bouwen duur?’’ Hij geeft antwoord op deze vraag in het kader van de rubriek van de BV Natuurlijk.

‘‘Je zou kunnen zeggen: je gaat gezonder bouwen, dus wat is dan duur? Zeker als je bedenkt dat mensen negentig procent van hun tijd binnen doorbrengen en dat dit percentage in de toekomst zal stijgen, is het hoog tijd om aandacht te besteden aan een gezond binnenmilieu.’’

‘‘Met ecologisch bouwen voorkom je op de eerste plaats dat er giftige stoffen in je huis aanwezig zijn. Zo zitten er in regulier gebouwde huizen vaak oplosmiddelen, vluchtige organische stoffen, radon, tharon en formaldehyde-houdende materialen als triplex, osb, spaanplaat, verven en lijmen. Verder zit er organochloride in pvc en pcb als brandvertrager. Dit is ongeveer zo giftig als dioxine. Dit is nog maar een greep uit alle giftige stoffen die je met reguliere bouw in huis haalt. Deze materialen zijn gevaarlijk wanneer ze vrijkomen. Dit gebeurt door verwering, wat altijd gebeurt, maar wordt versterkt wanneer er geboord of geschuurd wordt. Daarnaast zijn veel bouwmaterialen gemaakt op een energieverslindende manier met zwaar chemische processen en vervoerd over lange afstanden uit eindige grondstoffen .’’

‘‘Een ander gevaar is het feit dat huizen vaak luchtdicht worden gemaakt om een hogere isolatiewaarde te bereiken. Hiermee ontstaan problemen met frisse lucht, dat nu via een ventilatiesysteem vervoerd moet worden en kunnen er ook problemen als vocht en schimmels in huis.’’

‘‘Bij EcoBouwSalland wordt er damp open gebouwd en worden er natuurlijke materialen gebruikt, die prettig te verwerken zijn. Jonathan, een werknemer, vertelde laatst: ‘Ik heb pas met hennepvezel een wand en plafonds geïsoleerd dat ruikt naar gebakken brood. Ik wordt er gewoon vrolijk van!’ Damp open resulteert in een constante luchtvochtigheid in huis, zeker gecombineerd met vochtregulerende materialen, zoals kalk en leem.’’

‘‘Door ecologisch te bouwen bespaar je op stookkosten en op de aanschaf en het onderhoud van installaties. Ook in de zomer zorgen de natuurlijke materialen samen met het slim gebruik van zonlicht en omgeving ervoor dat er geen behoefte aan airco is. Een ander voordeel is dat het prettig werken is met natuurlijke materialen, waardoor zelfbouw dichterbij komt. Dan wordt het pas echt goedkoop.’’

Rens benadrukt met zijn verhaal het belang van ecologisch bouwen. Daarnaast kan deze natuurlijke manier van bouwen dus ook een boel geld bespraken. Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor jou? Neem dan contact op met EcoBouwSalland via 0640473887 of stuur een mailtje naar info@ecobouwsalland.nl. Voor meer informatie over de BV Natuurlijk kijk je op staging2.bvnatuurlijk.nl en als je een vraag hebt voor Rens of een van de andere ondernemers, stuur je vraag dan naar info@bvnatuurlijk.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.