bv natuurlijk hoe voelen leemmuren aan

‘‘Het gevoel van wonen in een huis met damp open muren kun je vergelijken met kleding. Wollen of katoenen kleding ademt, terwijl je in synthetische kleding sneller gaat zweten en stinken. In ’t Natuurlijk Huus hebben wij lemen muren, die hetzelfde ademende effect hebben.’’

‘‘De muur bestaat van buiten naar binnen uit baksteen, porisol gemaakt van klei, vlaswol als isolatie en leem op de binnenmuur. Dit zijn allemaal natuurlijke en dampdoorlatende materialen, die ervoor zorgen dat vocht en warmte opgenomen worden en ook naar buiten worden getransporteerd. Leem heeft daarnaast als eigenschap dat het straling neutraliseert, waardoor het een prettig materiaal is voor gevoelige mensen.’’

‘‘In ons huis voelt het fijn aan. De mooiste verwoording hoorde ik tijdens een excursie in ons huis. Een deelnemer merkte op dat het voelt alsof je in het bos bent. Daar ben ik het helemaal mee eens. Het voelt fris en energiek buiten. Het grootste verschil met ons vorige huis, zonder damp open muren, is nog wel dat ik geen last meer heb van allergieën. Eerder had ik altijd last van huisstofmijt en katten, maar dat is sinds ’t Natuurlijk Huus voorbij.’’

‘‘Of de muren mooi zijn, kun je het best zelf eens komen bekijken. Over smaak valt immers niet te twisten. We horen wel vaak dat het mooi is, een warme uitstraling heeft en dat het leeft door de ronde hoeken. Het leem kun je ook mengen met schelpengrid of strootjes om de muur wat speelser te maken.’’

‘‘Een leemmuur is qua materiaal zelfs goedkoper dan een reguliere muur. Arbeidsuren is het punt waarop de muur iets duurder worden, maar er worden vele workshops aangeboden om het zelf te leren aanbrengen. Schijnt goed te doen te zijn. Daarnaast vind ik de prijs een lastig onderwerp. Ook al zou het iets duurder zijn, dat zou niet op moeten wegen tegen de voordelen. Investeren in gezondheid is volgens mij een kostenbesparing op lange termijn.’’

Ben je geïnteresseerd in hoe de muren in ’t Natuurlijk Huus eruit zien en wil je zelf vragen kunnen stellen over de ervaringen van het wonen in ’t Natuurlijk Huus? Kijk dan eens op staging2.hetnatuurlijkhuus.nl voor de mogelijkheden van een excursie of voor contact. Kijk ook eens op staging2.bvnatuurlijk.nl voor meer informatie over de ondernemers van de bv en hun expertisegebied. Als je zelf een vraag hebt, kun je die mailen naar info@bvnatuurlijk.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.