buurtdorpen anders behandeld dan raalte

met vrijwilligers van de grond moeten komen, wordt er over zelfredzaamheid bij Tijenraan met geen woord over gerept.

Jo Oldemaat, Jan Jansman en Jos Westenenk uit Luttenberg en Anton ten Have en Herman Strijtveen uit Nieuw Heeten stuurden onderstaande open brief naar de Raalter gemeenteraad.

Tijenraan en nabetaling aan buurtdorpen ??

Bij monde van wethouder Hiemstra legt het college van Burgemeester en Wethouders van Raalte een ambitieus plan voor een nieuwe Tijenraan voor aan de gemeenteraad van Raalte.

Uit de voorstellen die de wethouder aan de gemeenteraad voorlegt blijkt dat het aanvankelijke begrote investeringsbedrag van veertien miljoen euro nog eens met drie miljoen euro moet worden bij geplust, waardoor de totale investering uitkomt op zeventien miljoen euro.

Investeren in sport is een goede zaak. Sport bevordert de gezondheid en is goed voor het welzijn.

In de afgelopen jaren zijn er in de verschillende buurtdorpen van de gemeente Raalte al verschillende accommodaties gerealiseerd ten behoeve van sport en welzijn. In onder meer Lierderholthuis, Heeten, Nieuw Heeten, Broekland, Mariënheem, Heino en Luttenberg staan nu accommodaties waar het betreffende dorp weer jaren mee vooruit kan.

Ook aan deze accommodaties heeft de gemeente Raalte bijdragen verleend in de investeringskosten.

Om de benodigde investeringen haalbaar te maken was er naast de gemeentelijke bijdrage ook heel veel zelfwerkzaamheid en diverse financiële acties vanuit de plaatselijke bevolking nodig.

Naast het financiële gewin hebben de zelfwerkzaamheden en acties geleid tot veel samenhorigheid en het ontstaan van trots op de gerealiseerde accommodaties.

Zelfwerkzaamheid en zelfredzaamheid passen in het beleid van de gemeente.

Vreemd is het dan ook dat in de voorstellen van de wethouder met betrekking tot de Tijenraan op geen enkele manier wordt ingegaan op zelfwerkzaamheid en (financiële) acties vanuit de bevolking om de benodigde investering te dekken. In de vele stukken die aan de gemeenteraad worden voorgelegd komen de woorden vrijwilligers, zelfwerkzaamheid en acties, niet één keer voor. Als het aan de wethouder ligt, neemt de gemeente gewoon alle investeringskosten voor haar rekening.

Daarmee ontstaat het gevoel dat de wethouder met twee maten meet. De buurtdorpen moeten de investeringen voor meer dan de helft rond krijgen met zelfwerkzaamheid en financiële acties en in Raalte zelf is het gewoon de gemeente die alles betaalt.

Inwoners van de buurtdorpen die middels acties en zelfwerkzaamheid aan de voorziening in eigen dorp hebben meegewerkt, mogen via de gemeentelijke belastingen ook nog voor 100% mee betalen aan de nieuwe Tijenraan.

Van Wethouder Hiemstra mag niet worden verwacht dat hij tot wijziging van plannen komt. Hij heeft inmiddels zijn woord al gegeven aan de verenigingen die betrokken zijn bij de plannen.

De gemeenteraad heeft echter het laatste woord. Wij zijn benieuwd of de gemeenteraad inziet dat er een groot verschil ontstaat in de behandeling binnen Raalte ten opzichte van de buurtdorpen.

En hoe de gemeenteraad de bevolking kan uitleggen dat er plotseling drie miljoen euro beschikbaar is voor extra investeringen, terwijl aan de andere kant de gemeente, genoodzaakt door bezuinigingen, in het najaar 2014 besloten heeft om ouderen en hulpbehoevenden een uur per week te korten op huishoudelijke hulp, met als argument dat meer een beroep gedaan moet worden op de zelfredzaamheid van de cliënt en zijn omgeving …..

Wat gaat de gemeenteraad doen? Een nabetaling aan de buurtdorpen? De bezuiniging op hulp bij het huishouden ongedaan maken? Het beleid zelfwerkzaamheid en acties ook van toepassing verklaren op de plannen voor de nieuwe Tijenraan? Of toch maar gewoon instemmen met het voorstel van de wethouder en weer over gaan tot de orde van de dag ……..

Jo Oldemaat, Jan Jansman en Jos Westenenk; Luttenberg. Anton ten Have en Herman Strijtveen, Nieuw Heeten

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.