zestig oude raalter filmpjes opgedoken

Thies v.d. Linde met een dikke sigaar in de mond, dezelfde Thies in zwembroek om te gaan waterskiën, Anton Haarman bij de bouw van het nieuwe pand van Foto Herman Aa, Van Rossum sr., Gait Arling, Jan Roerink en Joop Diekman in actie bij een brand, Jan Noordman aan het bikken in een muur met beitel en nog sigaar rokend op de werkplek… Een feest van personeel van de Franciscushof op een boot. Wegraces op de Luttenbergring. Aanvoer van melkbussen bij de HOVO nog met paard en wagen. Een kleine opsomming van de filmbeelden die recent zijn opgedoken door Jeroen Tielbeek van Foto & Zo. Alle filmpjes zijn overgezet op DVD en zijn veilig opgeborgen om verlies te voorkomen.

“Een week of twee geleden was ik bij Jeroen Tielbeek van Foto&Zo in Raalte. Hij vertelde dat hij in een lade tal van filmpjes had gevonden. Maar wat daar op stond was nog een raadsel. Ruw geschat ging het om een veertigtal spoeltjes in diverse maten. Hij wilde die te zijner tijd wel gaan bekijken om te zien wat de inhoud was. Ik voelde wel aankomen dat dat heel lang kon duren, omdat zijn winkel en studio met cursussen in de avonduren weinig tijd overlieten. Na kort overleg waren we er uit. Ik zou de filmpjes meenemen en met hulp van een viewer bekijken,” aldus Richard Woolderink.

Het begon vrijdagmiddag rond een uurtje of vier. Daarna ging het aan een stuk door tot de zondagnacht daaropvolgend. “De ene spoel paste wel op de viewer, de ander moest ik met de vinger tegenhouden. Beetje martelen hier en daar, maar het lukte. Alle filmpjes zijn genummerd en daarna heb ik van elk een inhoudsopgave gemaakt. Heel ruw want het ging puur om het selecteren van wat is bruikbaar of niet. Het precies uitwerken zou pas lukken als alles op DVD stond. Want dan kun je met een programma alles beeld voor beeld afspelen en nog eens terugspoelen of stilzetten. De nieuwsgierigheid was groot. Wat zou op de films staan. Kort gezegd, de nachtrust beperkte zich tot 4 à 5 uur per nacht in dat weekend. Maar het resultaat was meer dan de moeite waard. Het aantal bekende gezichten dat ik tegen kwam is teveel om op te noemen. Maar een aantal: Wim Paalman, Herman Oosterlaar, Elderink, Marcel Albers, Ruud Hendriks met twee ouderwetse snotterbellen in de winterse kou, mijn nichtje Jacqueline Woolderink nog in de box, en ik zelf daarnaast als jochie van een jaar of 5, mijn oom Ferdinand die op jonge leeftijd is overleden, Tielbeek de Besse (of Bèze) en Gerrit List. Het was het weekend afzien wel waard. Alle films gingen retour naar Jeroen Tielbeek die ze overzette op DVD.”

Eenmaal op DVD konden de filmpjes nauwkeuriger bekeken worden. Op Facebook is een aantal beelden op Raalte Clopedie gezet. Daar kwamen al snel nieuwe reacties op. Zo werd Machielsen uit het Molenpad herkend, Noordman die bij aannemersbedrijf Haarman werkte, en Gerrit jan Middendorp de knecht van smid Thiem van de Berg uit de Schoolstraat.

“Verder zijn er lange fragmenten van Spel zonder Grenzen gevonden in Italië (met zo goed als alle Zeskampers van toen plus begeleiding), wegraces op de Luttenbergring (Herman Aa reed het hele circuit af al filmend, je waant je net een wegracecoureur), motocross en speedway, optocht van carnaval en Stöppelhaene, de Varkensmarkt met de eerste Raalter zelfbediening van Gerrit Aa, reclamebeelden van de Bea en voetbalwedstrijden op het terrein van Rohda. Al met al dus een waardevolle en zeer interessante vondst wat de historie van Raalte betreft. Op een later moment kwamen er nog zes films bij met onder meer beelden van Heeten, Luttenberg en Raalte. Maar door tekort aan tijd is dat nog niet geïndexeerd.”

Bezoekers van Raalte Clopedie lieten al snel merken interesse te hebben in sommige foto’s, vooral waar het om gezichten van personen gaat. Daarom is een test gedaan met 4 foto’s uit de films. Foto & Zo heeft die afgedrukt nadat ze eerst handmatig bijgewerkt zijn in Photoshop om de maximale kwaliteit eruit te kunnen halen. En die kwaliteit is bijzonder goed te noemen. Je moet wel rekening houden met het feit dat het om negatiefjes gaat uit smalfilms. Dus vergelijken met een afdruk van een kleinbeeldcamera is niet redelijk. Maar je zult zelf op de film staan en net die foto willen hebben. Dan maakt dat kleine verschil echt niet uit.

Dergelijke opnames worden de komende tijd uit de diverse films gelicht. Ze krijgen ieder een eigen volgnummer. Foto & Zo beschikt over diezelfde beelden. Wie afdrukken wil hebben kan die vervolgens bij Foto & Zo bestellen. De testfoto’s zijn op het formaat 13 x 18 gemaakt, maar volgens Foto & Zo kunnen ze met behoud van kwaliteit nog een slag groter afgedrukt worden. De foto’s met volgnummer komen ook op Raalte Clopedie in een album te staan. Dat maakt de zaak een stuk eenvoudiger om uit te zoeken. In de loop van de tijd worden nieuwe beelden toegevoegd. De prijs per afdruk van 13×18 cm komt op 5 Euro. Ietwat meer dan een foto van eigen hand of camera. Maar er zijn veel tijd en kosten gestoken in het uitzoeken en omzetten van de filmpjes.

De films zelf worden mettertijd bewerkt tot een (kleine) samenvatting die via Raalte Clopedie te zien is. De complete films worden nog niet vrijgegeven of op YouTube gedeeld want dan is het unieke er snel vanaf.

Volgend jaar tijdens de tweede Raalte Reünie kunnen bezoekers meer beelden zien bij zaal Zwakenberg. “Dan laten we de film van Spel Zonder Grenzen zien die in Italië gemaakt is. Het idee daarbij is dat we dan een reünie binnen de reünie hebben van de oude Zeskampploeg. Ook denk ik dat het dan leuk is om op tafels in de zaal spullen uit te stallen over de periode van de Zeskamp. Wie daarvoor materialen heeft kan contact opnemen, zodat het juist voor de oud Zeskampers plus begeleiders aanleiding is om naar de Raalte Reünie te komen.”

Voor Raalte Clopedie is er voorlopig werk genoeg aan de winkel rond historische materialen van Raalte. De plaatsing van oude foto’s en nu ook filmbeelden levert vele meldingen op van mensen die ook nog dia’s, foto’s of films hebben liggen. “En het is voor veel mensen leuk om te zien hoe op hun foto’s gereageerd wordt. Men ziet in de praktijk zelf hoeveel mensen dag in dag uit Raalte Clopedie volgen. En de reacties die volgen. Herinneringen die nooit in een archief verwerkt zijn. En die blijven dankzij Raalte Clopedie nu wel bewaard.”

En dat er onder de huidige en oud-Raaltenaren nog veel belangrijk materiaal zit staat buiten kijf. “Iedereen heeft thuis albums met foto’s met daarin een of meer Raalter onderwerpen. Wellicht ook dia’s of films. Men moet zich alleen bewust worden van de waarde daarvan en het unieke. Via Raalte Clopedie probeer ik mensen aan te sporen de albums open te slaan, er scans van te laten maken, en gegevens bij elke opname te verzamelen. Het technische verhaal regel ik aan deze kant. Aanmelden is voldoende om er verder in te duiken. Waarna het op Raalte Clopedie gedeeld wordt en de liefhebbers weer kunnen smullen van oude beelden met daarbij persoonlijke herinneringen van de inmiddels bijna 2.400 ‘aanhangers’ “, aldus Richard Woolderink.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.