succes werkgeverspunt maakt versterking nodig

In het collegeakkoord voor de nieuwe bestuurlijke periode viel het al te lezen: de gemeente Raalte wil goede faciliteiten creëren voor zijn bedrijfsleven. Mooie woorden en het wordt gelukkig gevolgd door mooie daden. Zo breekt wethouder Jacques van Loevezijn (Economie, Participatiewet, Werk en Inkomen) momenteel zijn hoofd over het verbeteren van de dienstverlening aan ondernemers.

Op voorhand is al wel besloten het Werkgeverspunt Gemeente Raalte uit te breiden met een tweede medewerker. Sinds de oprichting was Karen van Rhijn het gezicht van Werkgeverspunt Gemeente Raalte dat speciaal voor ondernemers in het leven is geroepen om de zoektocht naar personeel, subsidies en dergelijke te vergemakkelijken. “In de afgelopen jaren is gebleken dat werkgevers het als een belangrijke schakel ervaren. Het succes noopte ons om uit te kijken naar versterking”, verklaart Van Loevezijn het aantrekken van Aniek Spronk als extra medewerker.

De bedoeling is dat Van Rhijn zich richt op het onderhouden van bestaande contacten en dat Spronk nieuwe contacten gaat aanboren. “Het geeft ons de mogelijkheid om ondernemers volgend jaar nog beter te faciliteren”, geven de twee aan. Als rasechte Raaltese kent Spronk het lokale ondernemersklimaat en heeft ze al een aardig netwerk opgebouwd. Bovendien kan ze terugvallen op jarenlange ervaring in de sector arbeidsbemiddeling. Vanuit die functie is ze ook lid geweest van de BNI en Kring Raalter Werkgevers.

In de ontmoetingen met ondernemers komen natuurlijk allerlei zaken aan de orde. De ene keer is het iets dat al langer speelt, de andere keer is het actueel. Voor het nieuwe jaar kan in ieder geval een nieuw gespreksonderwerp aan het lijstje worden toegevoegd, namelijk de Participatiewet. Een belangrijke wet voor het zakenleven, want ondernemers krijgen een belangrijke inspanningsverplichting.

“Er is op landelijk niveau een hele duidelijke afspraak gemaakt met diverse partijen, dus ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, om voor mensen met een beperking de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Als gevolg van dit sociaal akkoord moeten honderdduizend mensen met een beperking aan de slag komen bij reguliere werkgevers.” Dit aantal moet worden behaald voor 1 januari 2026, maar er vindt ieder jaar wel een monitoring plaats. Op het moment dat wordt geconcludeerd dat de doelstelling niet is behaald, treedt de zogenaamde quotumwet in werking. En dat heeft vooral gevolgen voor bedrijven met meer dan 25 werknemers. “Stilzitten en afwachten lijkt dus niet de meest verstandige houding”, stellen Van Loevezijn en Van Rhijn vast.

De Participatiewet is zo’n typisch voorbeeld van hoe de gemeente Raalte en lokale ondernemers elkaar kunnen versterken. De specialisatie van het Werkgeverspunt is namelijk om ondernemers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt snel bij elkaar te brengen. De gemeente neemt evenmin een afwachtende houding aan, want op 24 november en 1 december zijn al bijeenkomsten gehouden met het bedrijfsleven waarin de Participatiewet centraal stond. “We hebben het idee dat ondernemers wel zijn doordrongen van hun verantwoordelijkheid en dat ze beseffen dat ze op onze expertise kunnen terugvallen”, aldus Van Loevezijn en Van Rhijn die besluiten met een oproep richting het lokale zakenleven. “Schroom niet om ons te bellen. Samen moet we deze klus klaren.”

Werkgeverspunt Gemeente Raalte is te bereiken via het algemene nummer van de gemeente Raalte: 0572 – 347 799 of e-mail werkgeverspunt@raalte.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.