sterk veld bij crossloop luttenberg

Ook de 37ste COOP Crossloop in Luttenberg gaat zich onderscheiden. Al heeft deze loop van origine een extra ster met het loodzware parcours, toch komt elk jaar Luttenberg weer in de kijker met een bijzondere gast, een actie of een andere highlight. Geregeld ook melden zich prominente wedstrijdatleten aan de start. Zondag aanstaande pronken Betsy van Gendt en haar crew met de kersverse nieuwe burgemeester in het startvak van de 5 kilometerloop. “Dadema zal aan de bak moeten,” hoorden we één dezer dagen vanuit de loopgroep.

De eerste Luttenbergse crossloop dateert alweer uit midden jaren 70. Nadat in Heeten de Midwintercross zich als een blijvertje had bewezen, namen Nieuw Heeten, Luttenberg en Broekland het initiatief over. Het enthousiasme in Luttenberg was zo groot, dat er jaarlijks zelfs twee crosslopen gehouden werden, zowel in de zomer als in de winter. Hoewel de crossloop rond de eeuwwisseling twijfelde aan haar bestaansrecht, door de terugloop van deelnemers, behield Luttenberg met deze bergloop steeds voor de hardloper een aparte status.

In de waaier van het Sallands Crosscircuit groeide de crossloop de afgelopen jaren weer als kool. Even leek het erop dat Luttenberg onder de voet zou worden gelopen. Inmiddels kan ook dit dorp de massale toestroom goed aan. Dat bleek vorig jaar maar weer eens toen 660 lopers aan de start verschenen. Dit aantal zal aanstaande zondag weleens overschreden kunnen worden, nu het circuit weer helemaal op stoom ligt.

Wat ‘heeft’ Luttenberg en waarom scoort de crossloop de laatste jaren zo buitengewoon bij de lopers? Vanwaar de tegenstrijdige gevoelens van blijmoedigheid, vrees, gereserveerdheid en uitdaging op deze derde zondag in december? Is het ‘de berg’ alleen; de Mariagrot, of laaft de loper zich aan de dorpse kneuterigheid? De vraag stellen betekent meteen ook deze beantwoorden.

Blijkbaar ligt het onderscheidende niet alleen in het prachtige, loodzware parcours op de berg. De dorpse ambiance in en rond De Elckerlyc , de onzekerheid over modder en ijs, de prominenten in de persoon van Gerard Nijboer of Erben Wennemars, de bergopwaartse start, de dorpsspeaker Hennie Tijs. Ja, dit alles tekent Luttenberg,waardoor lopers zo graag dit kerkdorp aandoen. Een habitat voor de hardloper, zo gezegd.

De crossloop, aanstaande zondag 21 december, is de zesde loop van het Sallands Crosscircuit en zal

traditiegetrouw het klassement her en der flink opschudden. De berg zal zich ongetwijfeld gaan opwerpen als scherprechter. Ook voor een hardloper is een bergetappe een specifieke discipline. Bovendien zijn de paden rond deze stuwdal, met een hoogte van 31 meter boven NAP, vaak lastig begaanbaar door blootliggende boomwortels en scherpe bochten. Iemand die voor het eerst deelneemt aan deze bergloop, kan hier flink op stuk gaan.

Weet bijvoorbeeld Martijn Dadema waaraan hij zich zondag waagt op de 5 kilometer? Krijgt deze (oud-)Heinoër, amper 6 dagen burgemeester van Raalte, zondagmorgen ook maar enig zicht op het schone van de Parel van Salland als hij zich het snot voor de ogen loopt? Zal hij aan de finish nog herkenbaar zijn vanaf de steriele portretten in de regionale bladen, als hij gedesoriënteerd over de meet zwalkt? Hoeveel ruimte krijgt hij trouwens in het startvak? Wordt hij op de eerste helling voor de voeten gelopen of krijgt hij ‘carte blanche’ ?

Wat zullen veel toeschouwers zich vergapen op het zwaarste deel van het parkoers om de echte Martijn Dadema voort te zien ploeteren. Ja, zo leert Luttenberg de nieuwe burgervader kennen; holle ogen, strijdvaardige blik, handen als vuisten en even, dat ene moment, die knipoog. Eenmaal voorbij, de bewonderende blikken: ‘Hee geet d’r wel helemoal veur!’ De laatste kilometers zal hij gedragen worden; de afdaling, het asfalt, Maria’s goedkeurende blik vanuit de grot èn door speaker Hennie Tijs, die als een Frans Timmermans spontaan zal switchen naar het ABN.

Goedkeurende, bewonderende blikken en knikjes na afloop; van de toeschouwers, van bekenden en vele onbekenden; van Jos Verdaasdonk en Johan Kats, die in de warming up voor de langste afstand wel of niet toevallig net even voorlangs drentelen. Ondertussen zal de finishstraat voller en voller lopen met vermoeide, vooral tevreden lopers. De klus is geklaard. Luttenberg ziet het allemaal aan; genietend en trots op alles wat maar enigszins beweegt. De vele honderden in de jeugdklasse, op de door Dadema opgepimpte 5 kilometerloop èn op de onrust onder de warm draaiende lange afstandlopers, die stilaan van start zullen gaan.

Henny Tijs zal de horde lopers vervolgens naar het startvak dirigeren voor de koninginneloop, de loodzware wedstrijd over 10 km waarbij maar liefst drie keer de berg beklommen moet worden. Hier zal Johan Kats naar alle waarschijnlijkheid de dienst gaan uitmaken, tenzij het duo Verdaasdonk-Boom een hele goede dag kent. Voor de competitie kunnen deze beiden goede zaken doen, al ligt Verdaasdonk in het klassement nu al flink op voorsprong. Een herstelde Ruud Boom is zeker niet kansloos omdat de competitie de 7 beste klasseringen berekent. De lichtvoetige Gerja Zielman uit Heino kan in de damesklasse bij een vijfde zege de eindoverwinning nagenoeg zeker kunnen stellen.

Maar ook hier zal, in het lopersveld van super getrainde atleten, de berg zijn tol eisen. Het klimwerk, de lastige afdalingen, de wisselende cadans, een te hoge startsnelheid. Maar als het dorp – na goed 9 km – weer in zicht komt, de laatste lus genomen is, lonkt de meet, het applaus, de tijdklok en de bewondering. Eenzelfde bewondering die ook Kats, Verdaasdonk en Dadema ten deel vielen.

Luttenberg, loopt zondag uit voor de 37ste COOP Crossloop.

Info: staging2.sallandscrosscircuit.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.