schrijfster iq te koop bezoekt slimme kids

Ellen Sinot, de schrijfster van ‘IQ te koop’, opende vorige week de jaarlijkse Kwadraatconferentie in, door te vertellen over haar eigen ervaringen als hoogbegaafde basisschoolleerling uit Ommen. ”Slim zijn? Heerlijk. Makkelijk mee kunnen op school, in de winkel snel het wisselgeld kunnen berekenen? Hartstikke handig. Maar wat als je IQ stukken hoger is dan dat van je leeftijdsgenoten? Als je thuis de krant leest terwijl de klas ik-maan-roos-vis leert? Als je uitgemaakt wordt voor studiebol terwijl je eigenlijk niets uitvoert? Dan blijkt slim zijn lang niet altijd een pretje.”

Juist voor kinderen zoals Ellen is drie jaar geleden de Stichting Kwadraat opgericht. “Kinderen die hoogbegaafd zijn hebben ook recht op passend onderwijs” aldus de voorzitter van de Stichting; Herman Langhorst. Hij voegt er nog aan toe: “uiteraard het liefst op de eigen basisschool, maar wanneer dat niet kan op een speciale kwadraatafdeling”

Ondertussen zijn er al meer dan 100 scholen in de Drenthe, Overijssel en Gelderland die met het Kwadraatprogramma werken en zijn er vier speciale scholen waarop hoogbegaafde leerlingen full time passend onderwijs krijgen. Afgelopen woensdag kwamen ruim 100 gespecialiseerde leerkrachten van deze scholen in Hoogeveen bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen en om te luisteren naar speciallisten zoals Ellen Sinot. Voor de leerkrachten was het ook een feest van herkenning, want hoewel alle kinderen verschillend zijn en dit geldt zeker ook voor slimme kinderen, zijn er ook veel overeenkomsten.

De noodzaak van passend onderwijs voor deze kinderen wordt lang nog niet overal onderkend. Ouders en leerkrachten moeten zich vaak verdedigen wanneer zijn extra aandacht voor deze doelgroep willen. Toch is de problematiek vaak erg ingrijpend. Eenzaamheid, gepest worden en zelfs een doodswens, zijn allesbehalve uitzonderingen. Gelukkig is de zorg voor deze kinderen in de afgelopen jaren sterk verbeterd, in ieder geval op de ruim 100 kwadraatscholen (http://staging2.kwadraatonderwijs.nl) in onze regio.

Ook PCO-Ommen is aangesloten bij deze stichting omdat er behoefte was aan het uitwisselen van kennis en vaardigheden. Al ruim vijf jaar draait de Plusklas in Ommen. Eerst alleen voor de PCO-scholen, maar sinds enkele jaren maken ook scholen buiten de vereniging gebruik van deze faciliteit. Elke woensdagmorgen komen kinderen van zeven basisscholen uit de gemeente Ommen bij elkaar op het CBS Het Koloriet. Hier worden ze begeleid door twee gekwalificeerde leerkrachten. Naast Italiaans en Filosofie is er dit jaar gekozen voor het thema ‘Onze Aarde’. De kinderen zijn deze herfstperiode gaan nadenken over een onderzoeksvraag m.b.t de aarde. Eén vraag klonk als volgt: “Wat zou er gebeuren als de evenaar op een andere plek van de aarde kwam te liggen?” Deze en andere zelfbedachte vragen hebben de kinderen in tweetallen uitgewerkt en afgelopen woensdagavond gepresenteerd aan ouders, leerkrachten en andere belangstellenden. Het was een interessante avond. Meer info op http://plusklasommen.weebly.com

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.