schaapskooi haarle krijgt opknapbeurt

Het was schrikken voor het dorp Haarle en voor de wandelaars: de schaapskooi op de Haarler Enk was even nagenoeg verdwenen. Natuurmonumenten is bezig met restauratie van dit markante gebouw op de Sprengenberg, onderdeel van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Inmiddels is de opbouw alweer in volle gang.

De schaapskooi was ernstig aan het verzakken. De planken waren aangetast door houtworm en de staanders van de gebinten begonnen bij de grond te rotten. Nadat het gebouw was ontmanteld, was opeens de handtekening van de bouwers duidelijk te zien.

In één van de gebintbalken staat gebeiteld: H. en A. Besten en C.Bruggeman 1-7- 1957. Vader en zoon Harm en Antoon Besten hadden destijds een klein aannemersbedrijf in Haarle en Cornelis Bruggeman was bij hen in dienst.

Inmiddels zijn de staanders van de gebinten op betonnen poeren gezet. Natuurmonumenten grijpt de gelegenheid aan om de kooi aan te passen aan de eisen van de tijd door de elektriciteitsvoorziening te moderniseren. Nu wordt de schaapskooi weer opgebouwd, zoveel mogelijk met hergebruik van de oude materialen. Als het weer niet tegen zit, is hij nog vóór het einde van het jaar klaar. Dan bepaalt hij weer als voorheen de karakteristieke sfeer van de ‘verwonder’-plek voor kinderen die Natuurmonumenten hier enkele jaren geleden heeft gerealiseerd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.