rodijk opent nieuwe varkensstal in heeten

De familie Rodijk uit Heeten heeft een gloednieuwe toekomstgerichte vleesvarkensstal voor hun varkensbedrijf gebouwd. Meer dierenwelzijn en aandacht voor hun omgeving stonden bij de bouw centraal. In hun nieuwe ‘Wroetstal’ krijgen varkens 25% meer ruimte en een dikke laag strooisel om heerlijk in te luieren en te wroeten. De stal wordt op vrijdag 12 december geopend met een feestelijke open dag.

Varkensstallen in Nederland moeten tegenwoordig voldoen aan strenge eisen. Zo krijgen Nederlandse varkens meer ruimte om te leven dan elders in de wereld en zijn alle Nederlandse stallen voorzien van speelgoed en veel daglicht. Ook gelden er strenge regels voor de uitstoot van geur, stof en ammoniak.

De familie Rodijk uit Heeten wilde in haar nieuwe vleesvarensstal nog verder gaan. Ze bouwde een stal met 25% meer ruimte voor de varkens en een dikke laag strooisel om lekker in te kunnen luieren en wroeten. Door de dikke laag strooisel blijven de dieren lekker warm en hoeft de stal niet verwarmd te worden.

De Wroetvarkens leven in groepen en worden niet gecastreerd. De Wroetvarkens worden gevoerd met granen uit de eigen regio om zo het transport van voer zo veel mogelijk te beperken. De dieren krijgen stro omdat het goed is voor hun darmgezondheid en heerlijk om mee te spelen.

In de nieuwe vleesvarkensstal zijn veel investeringen te zien die ook in gangbare varkenshouderijen worden gedaan. Aan beide zijden van de nieuwe stal is een grote glazen lichtstraat aangebracht zodat de dieren genieten van veel daglicht. De varkens profiteren ’s zomers en ’s winters van een aangename temperatuur en lekker veel gezonde, frisse lucht. Daarvoor zorgt een compleet computergestuurd klimaatsysteem.

In de nieuwe vleesvarkensstal is ook het automatische voersysteem te zien dat er voor zorgt dat elk opgroeiend varken, de portie voer krijgt die past bij zijn of haar leeftijd. De nieuwe stal van de familie Rodijk is voorzien van een chemische luchtwasser die 95% van alle ammoniak, stof en geur uit de stallucht filtert. Daardoor is de stal niet belastend voor haar omgeving.

Rudie en Karin Rodijk en hun toeleveranciers vertellen hun gasten graag over de varkenshouderij. De open dag aan de Spekhoekweg 14 in Heeten duurt op vrijdag 12 december van 14.00 tot 20.00 uur.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.