politici in geheim bijeen over zaak haarman

De gemeenteraad van Raalte wordt dinsdagavond in het geheim bijgepraat over de door de gemeente Raalte verloren rechtszaak tegen voormalig wethouder Haarman. De vergadering vindt in ‘beslotenheid’ plaats, dat houdt in dat mensen van buitenaf er niet bij mogen zijn. Ook geen pers dus.

Het is zelfs mogelijk dat er dinsdagavond door de gemeente besloten wordt om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak die de rechter afgelopen woensdag deed. Kort na de uitspraak liet wethouder Wagenmans namelijk weten dat hij eerst in gesprek met de gemeenteraad wil, voordat er besloten wordt of Raalte tegen de uitspraak in beroep gaat. Dat gesprek vindt blijkbaar dinsdagavond plaats.

De rechtbank oordeelde woensdag dat Raalte niet kon bewijzen dat Ben Haarman geweten moet hebben van het stortgat in de grond van het erf dat hij in de jaren 2000 verkocht aan de gemeente. Raalte draait nu zelf op voor de opruimkosten van circa 200.000 euro. Na getuigenverhoren oordeelde de rechtbank dat niet is vast te stellen dat Haarman wist van het bestaan van het stortgat toen hij de boerderij aan de gemeente verkocht.

De gemeente Raalte wilde bedrijventerrein De Zegge uitbreiden en kocht in 2006 de boerderij en grond van Haarman. Bij grondwerkzaamheden in 2012 bleek een oud stortgat in de grond te zitten. Volgens de gemeente moest de oud-wethouder hiervan hebben geweten. Hij is geboren en getogen op de boerderij en had daar vanaf 1981 tot 2012 een agrarisch bedrijf; eerst met zijn vader en na 1990 alleen. De gemeente eiste dat de Haarman de saneringskosten zou betalen.

Haarman trad af ‘om de handen vrij te hebben zich tegen die verdenking te strijden’. Na meer dan twee jaar procederen deed de rechter woensdagmiddag uitspraak: Er is op geen enkele manier te bewijzen dat Haarman van het stortgat wist.

Op basis van getuigenverklaringen en door beide partijen ingebrachte stukken leidt de rechtbank af dat het stortgat in de periode 1962 – 1966 is afgedekt. Haarman was toen tussen de 2 en 6 jaar oud. De rechtbank kan op basis van de getuigenverklaringen niet met voldoende zekerheid vaststellen dat Haarman zich uit zijn kinderjaren kan herinneren dat er een stortgat was.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.