plezier sleutel tot succes pec zwolle in 2014

Ben Rienstra is dit seizoen één van de uitblinkers bij PEC Zwolle. In de zomer kwam de middenvelder over van Heracles Almelo en vanaf de eerste dag voelde Rienstra zich op zijn plek in Zwolle. Hij won er zijn eerste prijs als voetballer en zijn club draait bovenin mee in de Eredivisie. Met Rienstra blikken we terug op het voor hem succesvolle 2014.

Door Maurice Kuipers

“Vanaf dag één is het goed gaan lopen hier. We begonnen natuurlijk uitstekend met het winnen van de Johan Cruijff Schaal”, denkt Rienstra terug aan begin dit seizoen. Nota bene in de Arena en van Ajax, waar Rienstra in de jeugdopleiding speelde, won hij zijn eerste prijs als voetballer. “Heel bijzonder. Er zijn heel veel voetballers die hun carrière beëindigen zonder prijs. Ik kan nu toch zeggen dat ik de Johan Cruijff Schaal heb gewonnen.”

Na het winnen van de Johan Cruijff Schaal in Amsterdam won PEC ook de eerste drie competitiewedstrijden. Daarmee begon de club de tweede helft van 2014 veelbelovend. “We spelen nu nog steeds erg goed. Volgens mij heeft PEC Zwolle in de Eredivisie nog nooit zoveel punten gehad tijdens de winterstop als wij nu hebben”, benadrukt Rienstra met lichte twijfel het successeizoen tot nog toe. Onderzoek leert ons dat de middenvelder gelijk heeft.

Sleutelwoord

Over de oorzaken van het succes hoeft Rienstra niet zo lang na te denken. “Bij Zwolle heeft technisch directeur Gerard Nijkamp gewoon weer goed ingekocht. Daarnaast is de staf heel erg goed vind ik. De trainers zijn kritisch en er heerst een duidelijke visie in speelstijl.” Het sleutelwoord van het succes heeft volgens de 24-jarige echter niets met technische of tactische aspecten te maken. “We hebben enorm veel plezier in ons spel. Plezier is gekoppeld aan resultaat, maar het ligt voor een groot deel ook aan de mensen met wie je samenwerkt. Soms is plezier moeilijk te creëren. Bij Heracles hadden we de eerste twee jaar ook enorm veel plezier, maar toen er een andere trainer (Jan de Jonge red.) kwam was het ineens minder. Niet dat het toen per se slecht was, maar gewoon anders. De visie was anders, we gingen iets anders spelen en toen verminderde het plezier simpelweg.”

Moment van 2014

Het moment van 2014 is voor Rienstra zijn gedenkwaardige stiftbal tegen PSV. “Rekik probeerde de bal af te pakken, maar ik pikte de tweede bal op. Ik schudde Hiljemark van me af en zag vanuit mijn ooghoeken Zoet ver voor zijn doel staan. Toen besloot ik om de bal te stiften”, beschrijft de doelpuntenmaker zijn goal feilloos. “Ik zag hem overal voorbij komen de volgende dag dus ik heb hem zo vaak terug gezien dat ik me alles precies herinner.”

2015

Voor 2015 heeft Rienstra geen bijzondere wensen. “Ik wil met PEC op deze manier blijven voetballen. We moeten er naar streven om ook aan het eind van de rit in de top acht te eindigen.” Daarmee legt Rienstra de lat voor zichzelf en zijn ploeggenoten aardig hoog. Vorig seizoen eindigde PEC als elfde met veertig punten en dat was de hoogst geklasseerde eindnotering ooit voor PEC. “We besloten voor aanvang van dit seizoen dat we die prestatie willen overtreffen, gezien de huidige positie moet dat zeker lukken”, aldus Rienstra. Wat betreft goede voornemens blijft Rienstra ook nuchter. “Gezond blijven en mijn niveau halen, dat is wat ik wil volgend jaar.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.