opiniemakers vuurwerkverbod werkt niet

De tijdstippen en locaties voor het afsteken van vuurwerk worden meer en meer aan banden gelegd. In Raalte-centrum geldt zelfs een totaal verbod. Ik voorspel dat het averechts werkt en de overlast zich eenvoudig verplaatst. Via Twitter en Facebook heeft de jeugd in een paar minuten tijd een nieuwe knalzone ontdekt. Een verbod helpt niets, wil ik maar zeggen. Het is zelfs contraproductief, want wat is er mooier dan stiekem de regels overtreden?

Even de feiten op rij. In Raalte-centrum (o.a. Domineeskamp, De Plas, Grote Markt, De Waag, winkelstraten) geldt van 21.00 uur tot 2.00 uur een algeheel verbod op vuurwerk. (Opmerkelijk: van zes tot negen mag het kennelijk wel, op Oudejaarsavond.) Zeker dertig gemeenten hebben net als Raalte een no-knal-area. Daaronder Hilversum, waar de rechter echter onlangs dat verbod verbood. Hij vond namelijk dat niet B&W, maar de burgemeester in zijn eentje over ordehandhaving gaat. Heel bestuurlijk Nederland viel over deze rechter heen.

Hoogleraar bestuursrecht Jon Schilder: ,,de burgemeester is belast met veiligheid wanneer snel optreden vereist is. Wanneer er echter langer tijd is na te denken, kan het college beslissen.’’ Ook in Raalte is het besluit tot het algehele vuurwerkverbod genomen door B&W. Vanzelfsprekend zou ik zeggen, B&W legt verantwoording af aan de gemeenteraad, en wordt dus democratisch gecontroleerd. Het zou te zot voor woorden zijn als de burgemeester in zijn eentje tot zo’n algeheel vuurwerkverbod mag besluiten.

Echter: wat zou er gebeuren als iemand op Nieuwjaarsnacht toch een vuurpijl afsteekt op de Grote Markt, en een boete krijgt? Met het vonnis van de Hilversumse rechter in de hand heeft hij een sterke zaak, lijkt me.

In heel Nederland mag slechts acht uur lang vuurwerk worden afgestoken: tussen zes uur ’s avonds op Oudejaarsdag en 2 uur ’s in de Nieuwjaarsnacht.

Gisteren schrok ik wakker van een oorverdovende vuurwerkknal, wat nog maar eens bewijst dat verbodshandhaving onmogelijk is. En, als vuurwerk niet mag, wat mag dan wel? Melkbussenkarbiet op het platteland is akkoord, zo las ik al. Mag verfbussencarbit in de wijk? Zelf beleefde ik jaren geleden mijn finest hour met een verfblikje, carbit, een beetje spuug en een smeulend sigaartje. Heel kinderachtig, ik weet het, en misschien zelfs onverantwoord, maar niets menselijks was mij vreemd. Dat ik tegenwoordig geen cent meer aan vuurwerk uitgeef, omdat ik het zonde van mijn geld vind, is nog geen reden me nu als heilig boontje te profileren.

Ik zie niet veel in al die vuurwerkverboden. Niet alleen de jeugd, heel Nederland wil het nieuwe jaar luidruchtig en kleurrijk inzegenen, en als er dan op Nieuwjaarsnacht na twee uur nog een pijl over is, dan schiet je die toch nog gewoon de lucht in? Wat is er op tegen om het in de hens steken van een oud autowrak op de markt in Heeten weer toe te laten? Wie overlast wil terugdringen, moet investeren in contacten door jeugdwerkers en politie met mogelijke raddraaiers. Niet alleen in Nieuwjaarsnacht, maar óók in de weken ervoor. Regulieren is beter dan verbieden.

Johan Kiekebosch

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.