ondernemend noaberschap brengt mooie verbindingen

Ondernemend Noaberschap Raalte op maandag 29 september trok ruim 90 ondernemers uit de gemeente Raalte. Het event, met een interactief middagprogramma in het HOFtheater, leverde nieuwe verbindingen en inzichten op. En krijgt zeker een vervolg, zeggen de initiatiefnemers. “De basis voor noaberschap is elkaar kennen en vertrouwen. Samenwerken en elkaar business gunnen is stap twee”, zegt Bram Steijn van Heino Aktief vol vertrouwen in dit vervolg binnen de gemeente Raalte.’

Vanuit de Kamer van Koophandel kreeg het bestuur van de Kring Raalter Werkgevers (KRW) begin 2014 de regie over het project Ondernemend Noaberschap Raalte. Het doel van dit project is om verbinding tussen de verschillende bedrijven en ondernemersverenigingen in de gemeente te maken en te versterken. ”Daarbij hebben we van begin af aan de samenwerking gezocht met alle andere ondernemers- en winkeliersverenigingen”, benadrukt Willy Haarman, voorzitter van de KRW. ”Want samen bereik je meer. ” Zo rolde er een gezamenlijk politiek manifest van de drukpers en is, met medewerking van Kennispoort Zwolle en de gemeente Raalte, de bedrijvenontmoetingsdag georganiseerd.

Kennistafels

Noaberschap is vanouds een ruime en intensieve vorm van burenhulp en samenwerking. Na het openingswoord van dagvoorzitter Marius Woldberg van Kennispoort Zwolle, maakte Bram Steijn duidelijk dat hiervoor in de eerste plaats een gevoel van wederzijds vertrouwen nodig is. Bezoekers gingen vervolgens uiteen om daarvoor een voorzichtige basis te leggen. ”We realiseerden ons dat we met een eenmalig business-event niet meteen de diepte in konden gaan. Kennismaken en een basis leggen voor vertrouwen, dat was ons streven”, legt Steijn uit. Als voorzitter van Heino Aktief blijft hij binnen zijn club het thema actief op de agenda zetten. Net als de KRW, waar het bestuur bezig is met de organisatie van verschillende kennistafels. Haarman: ”In kleine groepjes kan op een specifiek onderwerp worden ingegaan. Juist in zo’n zetting ontstaat het échte verbinden en delen. Onder onze leden is hier veel behoefte aan. ”

Verbinding van ZZP’ers

Opvallend was dat het noaberschapsevent op 29 september veel ondernemers trok die geen lid waren van een ondernemersvereniging. Steijn: ”Binnen onze gemeente groeit het aantal zelfstandige professionals. Ook zij hebben behoefte aan onderlinge verbinding en krachtenbundeling, merken we. Vanzelfsprekend kunnen ook deze éénpitters zich aansluiten bij onze bestaande clubs. Ook onderzoeken we momenteel of en hoe we een eigen platform kunnen organiseren voor zelfstandigen”.

Mantelzorg

Als afsluiter van Ondernemend Noaberschap Raalte werden erkenningen uitgereikt aan acht bedrijven met een mantelzorgvriendelijk beleid. Haarman: ”Dat past bij het thema Noaberschap. Eén op de acht werknemers combineert een baan met mantelzorgtaken. Daar moeten we als werkgever iets mee. Ik ben er trots op dat deze acht bedrijven, allemaal lid van één van onze ondernemersverenigingen, hun nek hiervoor wilden uitsteken. En dat we hiermee de meest ’werk- en mantelzorg vriendelijkste’ gemeente van Nederland zijn geworden”.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.