nuchtere oosterwijk blijft ook na debuut zichzelf

Als 19-jarige maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht van FC Twente. Toch omschrijft de spits zichzelf als ‘laatbloeier’. “Vergeleken met andere jongens ben ik relatief laat, zo jong ben ik niet meer.” Jari Oosterwijk is de nuchterheid hemzelf wanneer we hem spreken op het trainingscomplex in Hengelo.

Door Maurice Kuipers

Twee weken geleden in Arnhem riep trainer Alfred Schreuder hem bij zich. De tussenstand was 2-2, FC Twente speelde met een man meer en wilde Vitesse koste wat het kost verslaan. Castaignos was geblesseerd en de wedstrijd vroeg om een extra spits. Jari Oosterwijk trok zijn trainingspak uit en het bord met zijn nummer 29 ging omhoog. “Het is toch het doel waar je naar toe werkt. Je komt naar FC Twente om in het eerste te spelen”, aldus de spits.

Oosterwijk begon in Jong FC Twente lekker te voetballen en maakte prachtige doelpunten. Hij mocht mede daardoor meetrainen met de ‘grote jongens’ en daarmee kwam zijn debuut steeds dichterbij. “Je weet dat de kans een keer gaat komen. De laatste weken ging het erg lekker. Daarna raakte Luc Castaignos geblesseerd waardoor ik bij de selectie zat tegen Vitesse.”

Castaignos

Als spits bij een topclub is het moeilijk om te slagen. De kritiek op spitsen van FC Twente is net zo groot als op spitsen van Ajax, PSV en Feyenoord. Schiet er echter drie ballen achter elkaar in en iedere fan sluit je in de armen. Luc Castaignos is daar het uitstekende voorbeeld van en Oosterwijk kijkt dan ook met bewondering naar hem. “Vanuit de club kreeg hij het vertrouwen, maar het publiek viel telkens over hem heen. Inmiddels is hij er boven op gekomen en mag hij worden bestempeld als publiekslieveling. De club en hij hebben duidelijk iets goeds gedaan. Voor mij is het een mooi voorbeeld over hoe je met kritiek moet omgaan.”

Toch ziet Oosterwijk Castaignos niet als voorbeeld. “Hij is een totaal andere spits dan ik. Hij heeft heel veel snelheid, terwijl ik het juist niet moet hebben van mijn snelheid. Ik moet het hebben van mijn schot- en kopkracht. Als ik dan toch iets bij hem af moet kijken dan is het zijn balvastigheid. Ik vind dat hij heel erg balvast is en ik kijk wel naar hoe hij dat voor elkaar krijgt.”

Litmanen

Wanneer je als jongen Jari heet is de associatie met Jari Litmanen snel gemaakt. De Fin was als spelbepaler succesvol bij Ajax en wist in Nederland het hart van iedere voetbalfan te veroveren. Dat gold ook voor vader Oosterwijk. “Mijn vader was enorm fan van Litmanen, vooral door zijn persoonlijkheid”, bekent Jari Oosterwijk. Toch twijfelt hij openlijk aan het feit of hij vernoemd is naar de ex-Ajacied. “Dat zegt iedereen zomaar. Ik hoorde het Sierd de Vos ook een keer op televisie roepen. Maar hij heeft mijn vader of mijn moeder nooit gesproken dus hoe zou hij dat kunnen weten? Ik wil er niet te veel aandacht aan schenken, voor de media is het leuk. Ze moeten een beetje nieuws maken he”, legt Oosterwijk uit met een knipoog.

Trots voetbalgezin

Naast fan van Jari Litmanen is vader Oosterwijk, maar ook de rest van het gezin vanzelfsprekend ook fan van Jari Oosterwijk. “Ze zijn trots dat ik mijn debuut heb gemaakt. Maar meer dan dat is het ook niet, want het is niet zo dat ik een hattrick heb gemaakt of iets dergelijks. Mijn vader heeft natuurlijk zelf voor Go Ahead Eagles en Heracles gespeeld en weet wat het betekent. Mijn broer, die ook in de jeugd bij Go Ahead Eagles speelde, is blij voor me. Het zijn echter nuchtere mensen en ikzelf blijf ook het liefst gewoon normaal doen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.