nieuw tijenraan op trainingsveld rohda

 

 

De nieuwbouw van Tijenraan behelst veel meer dan alleen de komst van een nieuwe sporthal en een nieuw zwembad. Doordat Rohda Raalte een akkoord gaf voor de sloop van haar eigen Rohdahal, wordt het hele sportpark van de voetbalclub opnieuw ingericht.

Rohda levert haar trainingsveld 8/9 in, maar krijgt daar als compensatie een nieuw kunstgrasveld voor terug. Ook de sloop van de Rohdahal, de aanpak van de openbare ruimte op het sportpark en het dichtmaken van de kleedkamers van de Rohdahal (die blijven dus wel) wordt door de gemeente betaald.

Sporthallen en zwembaden

Het nieuwe Tijenraan krijgt twee volwaardige sporthallen van 28 bij 44 meter. Bij die sporthallen komen twaalf kleedkamers met douches, een tribune met ongeveer 530 plaatsen en als dat niet genoeg is kunnen er verrijdbare tribunes bijgeplaatst worden.

Het nieuwe zwembad Tijenraan drie baden en een whirlpool. Er komt een wedstrijdbad van 17 bij 25 meter, een therapiebad van 10 bij 12,5 meter en een multifunctioneel bad van 8 bij 15 meter. De twee laatstgenoemde baden krijgen een bodem die in diepte verstelbaar is tussen de 0 en 2 meter.

Tegen eerdere plannen in is er toch nog een bubbelbad in de plannen opgenomen. Ook wordt er weer een duikplank geplaatst, die komt bij het wedstrijdbad. Als er een beetje geld overblijft, komt er ook een glijbaan in het nieuwe Tijenraan.

Fitnessruimte

De wens van de gemeente was om ook een grote fitnessruimte in het nieuwe Tijenraan onder te brengen, maar liefst 1000 vierkante meter groot. De eigenaren van de sportscholen in Raalte waren uitgenodigd om mee te doen, maar zagen de plannen van de gemeente niet zitten. Daarom komt er een fitnessruimte van het gelijk formaat als in het huidige Tijenraan terug in de nieuwbouw. Die wordt naar verwachting vooral gebruikt door middelbare scholen en therapeuten.

Horeca: Plek voor Weghorst?

In de horecaruimte die in het nieuwe Tijenraan komt, lijkt geen plek meer voor de familie Weghorst. “Het moet meer een sportuitstraling krijgen en zich minder richten op mensen van buiten,” stelde wethouder Hiemstra donderdag. “We gaan op zoek naar een ondernemer die het wil exploiteren, dat zóu Weghorst kúnnen zijn, maar we geven Weghorst geen voorkeurspositie.”

Volgens Hiemstra ziet Weghorst de vorm van horeca die de gemeente nu voor ogen heeft niet zitten. “Hun advocaat heeft ons een brief geschreven. Ze geloven niet in het concept.” Als er uiteindelijk geen enkele ondernemer is die de horeca wil draaien, gaat Sportbedrijf Raalte dat zelf doen. De gemeente wil dat in de horeca van Tijenraan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen te werken.

Planning

De gemeenteraad vergadert in januari twee keer over de plannen voor het nieuwe Tijenraan. Op 12 januari is er een raadspleinsessie. Dan kunnen burgers, verenigingen en besturen hun mening over de plannen geven. Op 29 januari neemt de gemeenteraad het definitieve besluit over de toekomst van nieuw Tijenraan.

Als de plannen doorgaan, begint kort na dat raadsbesluit de aanbestedingsprocedure. Raalte wil vijf bedrijven uitnodigen om mee te doen. Niet alleen de bouw wordt aanbesteedt, maar het hele traject van ontwerpen, bouwen en onderhouden valt onder de aanbesteding. Dat heet in dure termen het ‘design, build and maintain’-principe.

Raalte legt haar pakket van eisen in de aanbesteding aan de bedrijven voor. Daarna is het aan de ondernemers om daar invulling aan te geven. Zo wil Raalte het risico op financiële tegenvallers inperken. Als het energieverbruik bijvoorbeeld tegenvalt, is dat voor rekening van de ondernemer. Dat geldt ook voor de onderhoudskosten.

In de loop van 2016 zou de daadwerkelijke bouw kunnen beginnen, om vervolgens, een jaar later tot de officiële opening van het nieuwe sportcomplex te komen.

Rohda Raalte

Met het hele megaproject Tijenraan is zo’n 16 miljoen euro gemoeid. Daar is ook de herindeling van het Rohda-complex bij inbegrepen. Rohda levert het trainingsveld aan de (vanuit de club gezien) ‘overkant’ van de straat in, maar krijgt daar een extra kunstgrasveld voor terug. Op dat veld kunnen wedstrijden en trainingen afgewerkt worden, dus per saldo levert Rohda qua capaciteit niet in.

Sterker nog: Volgens Hiemstra grijpt de voetbalvereniging de kans om haar hele sportpark opnieuw in te delen. Er zouden zelfs plannen zijn om een nieuw clubhuis neer te zetten, zodra het oude Tijenraan gesloopt is. Dat clubhuis zou (net als in Schalkhaar) bij de tribune in moeten komen. Op de plek van het oude Tijenraan komen vermoedelijk parkeerplaatsen.

 

De Rohdahal verdwijnt, omdat Rohda zelf ook meedoet in het nieuwe Tijenraan. De kleedkamers van die hal worden echter niet gesloopt, die blijven bestaan. De gemeente betaalt de sloop van de hal en dichtmaken van de kleedkamers die bij de hal horen.

Vervolg

Voordat alle ambitieuze plannen van het nieuwe Tijenraan doorgaan, moet er eerst nog een klap op gegeven worden door de gemeenteraad. Die praat er voor het eerst op 12 januari over. De besluitvorming volgt op 29 januari.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.