Home / archiefcentraal / meldpunt voor vuurwerkoverlast geopend

meldpunt voor vuurwerkoverlast geopend

GroenLinks Overijssel heeft weer een meldpunt voor vuurwerkoverlast in het leven geroepen. Op vuurwerkoverlast.nl kun je onder andere melding maken van vuurwerkbommen, ongezonde kruitdampen, schade en achtergelaten vuurwerkafval.

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van twintig lokale GroenLinks-fracties, waaronder Deventer en Zwolle, en de provinciale GroenLinks-fracties van Overijssel, Brabant en Zeeland.

“We merken dat steeds meer mensen zich storen aan de toenemende vuurwerkoverlast. Gelukkig worden er dit jaar voor het eerst maatregelen genomen om vuurwerkoverlast aan te pakken. In ruim dertig gemeenten zijn er vuurwerkvrije zone’s ingesteld en de Tweede Kamer heeft besloten om de afsteektijden van vuurwerk in te korten. Met dit meldpunt willen we de omvang van de vuurwerkoverlast in beeld brengen en monitoren of de getroffen maatregelen effect hebben”, luidt de motivatie van GroenLinks.

De website blijft open tot 3 januari 2015. De meldingen worden verwerkt in een rapport dat begin 2015 aan de Tweede Kamer en aan twintig burgemeesters zal worden aangeboden.

Tijdens de jaarwisseling 2012/2013 is het meldpunt vuurwerkoverlast.nl voor het eerst gebruikt. In de periode van 21 december 2012 tot 4 januari 2013 kwamen er toen bijna 80.000 meldingen binnen. Op basis van de meldingen is ook toen een rapport gemaakt.

Professionele vuurwerkshows

Overigens bestaat de partij naar eigen zeggen niet uit ‘vuurwerkhaters’. “We houden van vuurwerk als dat veilig en professioneel wordt afgestoken. Vuurwerk kan heel erg mooi zijn en bijdragen aan het markeren van een feestelijke gebeurtenis. Jammer genoeg moeten we vaststellen dat de vuurwerktraditie steeds minder het stempel ‘feestelijk’ verdient. Daarom vinden we dat het anders moet.”

GroenLinks ziet dan ook het liefst professionele vuurwerkshows in de toekomst. “We zouden het liefst zien dat de vuurwerktraditie wordt gemoderniseerd. Dat vuurwerk met Oud en Nieuw alleen wordt afgestoken bij professionele vuurwerkshows. In veel landen gebeurt het al op deze manier. Hierdoor heb je wel de voordelen van vuurwerk, maar zijn de nadelen minimaal. In landen waar een verbod op consumentenvuurwerk is ingevoerd, nam het aantal vuurwerkslachtoffers bijvoorbeeld spectaculair af.”

Lees ook

Waterschap geeft minder uit door corona en droogte

ZWOLLE – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gaf vorig jaar bijna zeven miljoen euro minder …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.