leerzame derde dag van chs handbalweek

Tijdens dag drie van de Carmel Handbalschool Salland (CHS)-Handbalweek hebben gisteren van half tien tot half vier 65 trainers uit hele Nederland cursussen en clinics gevolgd. De reacties van de trainers, van eredivisietrainers tot trainers op regionaal niveau, na afloop: “Het was een lange dag, maar bijzonder leerzaam!”

Vandaag is de laatste dag van de Handbalweek. In de ochtend trainen alle teams. Jong Oranje trakteert de Sallandse F-jeugd op een clinic, waarvoor zich ruim honderd kinderen hebben aangemeld. Om 13.00 speelt CHS A tegen het derde team van Klink Nijland/Kwiek. Daarna volgt om 14.30 uur de wedstrijd van Nederland Youth tegen Keukenland/Wijhe ’92, de huidige ongeslagen koploper in de hoofdklasse. Tot slot is er om 16.30 uur de wedstrijd Jong Oranje tegen België. Iedereen is welkom in Sporthal Tijenraan in Raalte. Lees hieronder het verslag van de derde dag.

Robert Nijdam, talententrainer bij de HandbalAcademie en bondscoach van de Nederlandse Youth-selectie, beet het spits af met een scholing in het bijzonder gericht op de hoekspelers. Maurice Canton, trainer geweest bij de mannen van OCE/Lions in Limburg en KRAS/Volendam, richtte zich op de rol van cirkelspelers. Na de gezamenlijke lunch ging het onder leiding van de trainer van Jong Oranje Alex Vaassen over ‘de moderne opbouwer’. Alex accentueerde de eigen verantwoordelijkheid van spelers in het meedenken in oplossingen. Maurice Canton combineerde tot slot de drie eerder besproken thema’s in een totaalplaatje van aanvallen en verdedigen.

In de Carmelhal speelden de D-jeugd van handbalscholen een toernooi en Twente mocht zich na een spannende finale het sterkste team noemen. Het avond programma begon met de wedstrijd van het CHS A-team tegen het sterke jeugddivisieteam van DSVD. De dames uit Deurningen waren net iets te sterk. Er was hier zo veel publiek dat er extra banken en stoelen moesten komen om iedereen een plekje te geven.

Jong Oranje speelde nog een wedstrijd tegen de lokale favoriet Klink Nijland/Kwiek. Hier hing er een heerlijke sfeer. Bij rust stond Oranje voor met 15-14. In de tweede helft was het initiatief voor Oranje. Met snelle tegenaanvallen onder leiding van onder andere Kwiek-speelster Hanne van Rossum, die in Oranje speelde, werd Kwiek steeds op achterstand gehouden. De ijzersterke Oranje verdediging werd voor de statische Kwiek-aanvallen een bijna onneembare vesting. Kwiek-coach Arthur Langendijk probeerde het nog met steeds de keepster te vervangen door een extra veldspeelster, maar dit had het omgekeerde effect. Oranje-keepster Rinka Duijndam scoorde zelfs door over het hele veld de bal in een leeg doel te gooien. De wedstrijd werd beslecht met een 28-21 overwinning voor Jong Oranje.

De andere topper van de avond was Nederland Youth tegen België. Voordat de wedstrijd kon beginnen was er een bijzonder moment. Door een technisch probleem kon het Belgische volkslied niet afgespeeld worden. De Belgische dames hadden de oplossing: elkaar stevig omarmend zongen zij spontaan hun volkslied onder groot applaus van het massaal opgekomen publiek. In Nederland heeft men over het algemeen geen hoge pet op over het Belgisch handbal, maar het eerste kwartier al lieten de Belgische dames zien dat deze mening snel bijgesteld moet worden. In hoog tempo liep men over Nederland heen en bij een 2-9 stand leek het op een eenzijdige wedstrijd af te gaan. Echter de Oranje-talenten vochten zich terug in de wedstrijd en halverwege leek alles nog mogelijk: 12-16. Oranje kwam in de tweede helft sterk uit de startblokken en werd het een echte wedstrijd. Bij 22-22 moest Nederland toezien dat België het initiatief weer over nam. In de slotfase trok België de overwinning definitief naar zich toe en won uiteindelijk met 28-32.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.