klassement sallands crosscircuit krijgt vorm

Hoewel het recreatieve aspect van dit loopfeest in de media de meeste aandacht opstrijkt, zijn het de wedstrijd- en klassementslopers die bij de crosslopen veelal het grote applaus genereren. Niet alleen in de kop maar ook in het binnenste van het lopersveld wordt hevig gestreden om een gunstige klassering. Na 5 crosslopen geeft het tussenklassement al een serieus beeld van de krachtsverhouding in de 16 leeftijdscategorieën.

Go with the flow

Het beeld van de afgelopen vijf crosslopen is wekelijks vertrouwd, maar zeker ook indrukwekkend. Voorafgaande aan de start heeft zich een kolossaal blok aan atleten opgehokt in de startstraat. Als eenmaal het startschot is gevallen, krijgt het peloton de vrije uitloop. Al is het dringen geblazen voor de meeste lopers. In mum van tijd zijn de snelle rakkers uit beeld verdwenen, terwijl de buik van het peloton zich moeizaam tussen de dranghekken in beweging zet. De startsnelheid van dit lopersdeel wordt bepaald door de lopers aan de voorkant. De achterste in de loopterrein passeren veelal tientallen seconden later de startstreep. Never mind, ook hier is er het onderscheid tussen bruto- en nettotijden. Een paar honderd meter op de route ligt iedereen alsnog op de gewenste snelheid en begint voor ieder de motor op stoom te komen. ‘Go with the flow’.

Scoren

Maar liefst 400 lopers gaan wekelijks de strijd aan voor een goede klassering in het klassement. Deze snelle atleten krijgen doorgaans gezelschap van wedstrijdlopers die niet voor het klassement maar wel voor de dagzege gaan. Joep Emmen, Erben Wennemars, Johan Kats en Ellis Bebseler zijn hiervan sprekende voorbeelden. Deze regionale toppers, soms landelijke, nemen op deze manier een aantal Sallandse crosslopen op in hun wedstrijdprogramma. Atleten ook, die verzekerd zijn van een goed georganiseerde crossloop, waarbij het parkoers veelal leidend is voor hun keuze om in Haarle, Laag Zuthem of in Lemelerveld te starten. Ook de sfeervolle ambiance blijkt een trekker te zijn voor deze toppers om jaarlijks het ‘circuit’ aan te doen.

De competitie loopt als een rode draad door het circuit heen, waarbij de ene loper het erepodium als target

heeft en een ander de 46ste positie maandenlang najaagt. In navolging tot de loopcircuits van de Atletiekunie kent ook het Sallands Crosscircuit maar liefst 16 leeftijdsgroepen, verdeeld over 3 loopafstanden.

Na 5 wedstrijden tekent zich in alle categorieën nu al een vrij constante rangschikking af. Bij de jeugd voeren Minke Nijhuis, Lieke Markink, Bas de Jong en Pim Bakker het klassement aan. Deze talentjes kunnen erg goed uit de voeten op de 2,5 kilometer. Hoewel dit viertal ongenaakbaar oogt in het klassement, zijn de tijdsverschillen met hun concurrenten minder sprekend. Het loodzware parkoers in Luttenberg zal op 21 december weleens een echte scherprechter kunnen zijn in het verdere verloop van de competitie.

Op de 5 kilometer zijn Sabine Spreen en Astrid van Velden superieur, maar strijden Marian Fuselier en Hennie Teunissen om de eindzege bij de 50plussers. Bij de heren ligt in de seniorenklasse alles nog open op deze loopafstand en zal de strijd om de lauwerkrans wellicht in de laatste weken beslist worden. In de 5 km-masterclasses gaan Melchior van der Poll en Lucien Perizonius strak op kop.

De Heinose Gerja Zielman maakt op de 10 km ook dit jaar grote indruk in de seniorenklasse; ze stevent , in deze vorm, met overmacht af op de crosstitel.

In de beide andere categorieën ontloopt een aantal dames elkaar nauwelijks. Op dezelfde afstand gaan bij de heren in de 40- en 50plus- klasse Mark Saathof en Edwin Ophof aan de leiding. Dat het niveau van deze atleten heel hoogt ligt, blijkt uit het feit dat deze mannen elke week volop in de race liggen voor de generale dagzege. Bij de senioren lijkt Jos Verdaasdonk af te stevenen op de eindzege.

Met 2 eerste en 3 tweede plaatsen is Verdaasdonk helemaal terug aan het lopersfront. Een mogelijke comeback van Ruud Boom, met een blessure onlangs uitgestapt, kan Verdaasdonk nog danig parten gaan spelen. Zo won Boom de Haarlerbergloop met nipt 3 seconden voorsprong. De strijd is hier nog niet gestreden.

Keep running

Het komend weekend kent het crosscircuit opnieuw een break. Voor de ene loper een weekend om in alle rust de loopmaatjes aan te trekken en de Sallandse heuvels op te zoeken. Een andere categorie lopers ervaart de witte plek in de loopagenda als een hinderlijke onderbreking. Toch hoeven deze lopers niet af te kicken. De nationale hardloopagenda telt het komend weekend maar liefst 47 hardloopwedstrijden, waaronder de Nijverdalsebergcross en de Runforestrun in Ommen. Als de circuitloper in z’n ritme wil blijven, dan liggen Nijverdal en Ommen ‘bijna op loopafstand’.

Informatie: staging2.sallandscrosscircuit.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.