hier in olst wijhe centrum

De winkels hebben het moeilijk. De aanhoudende crisis en e-commerce zorgen er voor dat er steeds meer m2 winkelruimte niet wordt ingevuld. Ook in Olst en Wijhe is er sprake van leegstand. Gelukkig is dat voor ondernemend Olst en Wijhe geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Met vereende krachten proberen GO Olst en de AWO Wijhe de dorpsharten kloppende te houden. En zijn er zijn al tastbare resultaten geboekt. De gemeente Olst-Wijhe onderkent dit en zorgt voor ondersteuning. Recent werd aan Go Olst een halve ton beschikbaar gesteld om het centrum meer te aan te kleden. Aan Wijhe werd eerder al een bijdrage toegekend.

Er is niks mis met die subsidies. Maar daar gaat het natuurlijk niet alléén om. Daar kopen wij de problemen niet mee af. Als wij onze dorpscentra werkelijk vitaal willen houden dan moeten wij er ook voor zorgen dat voorzieningen die mensen aantrekken in de dorpscentra blijven of komen. Vooral in Wijhe is op dit vlak onvoldoende regie gevoerd door het gemeentebestuur. Binnen het tijdsbestek van enkele jaren verdwenen de apotheek, een tandarts en de Rabobank uit het dorpscentrum. En daar hebben de bakker, de slager en de boekhandel iedere dag last van. Er is aantoonbaar minder loop in de straat. En minder loop is minder omzet.

De Rabobank houdt nu nota bene spreekuur in een kamertje op het gemeentehuis aan de Raalterweg. En dat is buiten het centrum. Ik snap best dat de gemeente graag wat m2 wil verhuren maar voorzieningen als een bank horen volgens mij gewoon in de Langstraat en wel mét pinautomaat. Ook verwonder ik mij over de al jaren levende gemeentelijke wens om te komen tot een drijvende horecagelegenheid aan de Loswal. En dat terwijl er in een straal van een halve kilometer zeker vijf horecaondernemers een boterham proberen te verdienen. Wat mij betreft stoppen wij hier acuut mee. De IJssel glinstert er niet minder om.

In de hoorzitting over de collegevorming in april van dit jaar sprak Raymond Korse de wens uit om te komen tot een Langstraat-check. Volgens Korse zou de gemeente Olst-Wijhe zich bij ieder besluit moeten afvragen wat de impact er van is op het Wijhese winkelhart. Ik vond dat meteen, ik vind dat ook nu nog, een mooie suggestie. Wel wil ik ‘m verbreden tot een centrum check. Want ook in Olst speelt genoeg op dit vlak. Denk aan alleen maar aan de bekende verkeersproblematiek. Verbeteringen op dit vlak zullen ook door de bril van de Olster ondernemers bekeken moeten worden.

U gaat nader van ons horen.

Voor nu goede dagen!

Toon Schuiling

PvdA Olst-Wijhe

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.