energielabel woningen noodzakelijk kwaad

Vanaf 1 januari is het verplicht om een energielabel te overleggen als je je huis wilt verkopen. Dat label geeft inzicht in het energieverbruik van een woning, zoals we dat ook kennen bij huishoudelijke apparaten. Gonard Mensink van Bouwbedrijf Mensink is blij met deze maatregel. Volgens hem is het energielabel een noodzakelijke maatregel voor duurzaam bouwen in de toekomst.

De Nederlandse overheid heeft de ambitie om nieuwe woningen vanaf 2020 energieneutraal te bouwen. Om die doelstelling te behalen is overheidsingrijpen nodig, zegt Mensink. “Kijk maar naar het verleden. Tot midden jaren zeventig werden woningen in Nederland slecht geïsoleerd. In 1973 stelde de overheid het isoleren van nieuwe woningen vervolgens verplicht, waarna het isoleren pas echt begon.”

Verschil in energieverbruik

“Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van het energieverbruik van een woning. We zien namelijk nog steeds grote verschillen. De helft van de huizen is goed tot zeer goed geïsoleerd, en meer dan tachtig procent van de huizen heeft dubbel glas. Maar daarmee zitten we nog niet op het niveau van energie neutrale huizen. Dat is alleen mogelijk met een dik pakket isolatie, driedubbel glas en technieken die energie opwekken. Denk daarbij aan zonnepanelen, zonneboilers, balansventilatie en een warmtepomp voor lucht of aardwarmte.”

Volgens Mensink is er een gedragsverandering noodzakelijk om deze technieken optimaal te laten presteren. Het energielabel kan daarvoor zorgen. ”De goede weg zijn we al ingeslagen. We zien steeds meer mensen nadenken over het energieverbruik van hun huis. Daarnaast komt energie neutraal bouwen regelmatig ter sprake als er bouwplannen bij ons op tafel worden gelegd. Zover was het nooit gekomen zonder overheidsbemoeienis. Net als in 1973 zal deze maatregel ons een duwtje in de rug geven naar energie neutraal bouwen in 2020.”

Gonard Mensink is mede-eigenaar van Bouwbedrijf Mensink uit Broekland. Begin 2014 bouwde het bouwbedrijf een energie neutrale woning aan de Hogeweg in Raalte (zie foto), met onder andere een aardwarmtepomp en veel zonnepanelen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.