eagles heeft niets in te brengen tegen az

Op bezoek bij AZ heeft Go Ahead Eagles een kansloze 2-0 nederlaag geleden. De club uit Deventer mocht in het eerste kwartier het spel maken van AZ, maar slaagde daar niet in. AZ kwam vervolgens beter in de wedstrijd en combineerde bij vlagen fraai. De winst voor de Alkmaarders is meer dan terecht.

Go Ahead Eagles begon tegen AZ zoals verwacht met Deniz Türüc in de basis in plaats van Sander Duits. Een opvallende naam op het wedstrijdformulier was Xandro Schenk. Hij verving Gilliano Wijnaldum die geblesseerd was geraakt op de training vrijdag en daarom niet bij de wedstrijdselectie zat.

Zoals Booy al voorspelde moest Eagles het spel maken in de uitwedstrijd. De coach gaf voor de wedstrijd aan dat zijn team dat juist graag wilde, maar daar was in Alkmaar weinig van terug te zien. Eagles wist zich geen raadt met het geboden initiatief, waardoor AZ de gelegenheid kreeg om zelf te gaan voetballen. AZ begreep dat na een kwartier ook en begon te combineren. Jules Reimerink had Eagles in dat eerste kwartier echter al op voorsprong moeten zetten. Nadat Fernando Lewis de verdediging veel te snel af was schoot Reimerink oog in oog met Esteban de bal in het zijnet.

De eerste goedlopende aanval van AZ leverde direct een grote kans op voor Dabney dos Santos. Na goed voorbereidend werk van Thom Haye had de rappe buitenspeler de bal voor het inschieten, maar redde Van der Hart op de doellijn. Daarna werd een voorzet van ex-Eagle Ridgeciano Haps bijna in eigen doel gewerkt door Schenk. De bal ging echter over het doel van Van der Hart, maar dat leverde wel een hoekschop op voor de thuisploeg. Uit die hoekschop schoot ook Tankovic over het doel van Eagles.

Een openingstreffer voor AZ kon niet uitblijven in die fase van de wedstrijd. De gevierde man was Aron Jóhannsson die een voorzet van Dos Santos beheerst binnen tikte. Wat betreft balbezit maakte AZ na 25 minuten spelen absoluut geen aanspraak op de openingstreffer. Op basis van de kansen die de Alkmaarders creëerden echter des te meer. Eagles deed simpelweg veel te weinig met het veldoverwicht. Achterin liet de ploeg de bal te langzaam rond gaan, zonder dat er diepgang werd gezocht. In de aanvalslinie gebeurde ook te weinig en Lewis, Schalk, Reimerink en Rijsdijk liepen vaak op één en dezelfde lijn. Daardoor was de lange bal vaak onvermijdelijk, maar meestal ook onzuiver.

Na de voorsprong voor AZ was het lang wachten op de eerste kans voor de Deventenaren. Het was zelfs AZ dat na de 1-0 voor het meeste gevaar zorgde. Vijf minuten voor rust was Türüc uit het niets dicht bij de gelijkmaker. Hij probeerde de bal over Esteban te stiften, maar de keeper liet zich niet in de luren leggen. De actie van Türüc was het laatste wapenfeit van de eerste helft. Beide ploegen leken te kunnen leven met een minimale voorsprong voor de thuisclub. Eagles mocht blij zijn dat AZ niet meer van de geboden kansen had benut.

Na één gespeelde minuut in de tweede helft moest Eagles al weer opgelucht adem halen. Deniz Türüc ging gigantisch in de fout op het middenveld en dat leverde AZ een enorme kans op. Bart Vriends bracht op zijn eigen doellijn knap redding en behoedde zijn ploeg voor een grotere achterstand. Vervolgens kregen beide ploegen kansen en golfde het spel op en neer. Reimerink schoot namens Eagles twee keer mis vanaf de zijkant van het veld. Haye en Tankovic konden niet juichend weglopen voor AZ nadat ze van afstand schoten.

Wissels

Eagles slaagde er over het algemeen niet in om via een vlotte aanval voor gevaar te zorgen, terwijl AZ bij vlagen aardig combinatievoetbal liet zien. Foeke Booy besloot om al in de zestigste minuut in te grijpen. Hij bracht De Sa voor de wederom tegenvallende Reimerink en Kolder voor Schalk. Booy zag vorige week tegen Vitesse zijn wissel in goud veranderen en dat leek in Alkmaar weer te gebeuren. Kolder kopte de bal echter naast het doel, waar Amevor vorige week de bal wel binnen de palen knikte.

Aan de andere kant van het veld wist AZ wel te scoren. Rechtsback Mattias Johansson stormde op en schoot de bal op doel. Hoewel Van der Hart dat schot wist te keren, kon Dabney dos Santos de bal daarna binnen schieten. Daarmee verdubbelde AZ de score tegen het machteloos lijkende Go Ahead Eagles. Het publiek in Alkmaar voelde dat de wedstrijd beslist was en begon er weer eens flink op los te klappen.

Klappen

Dat de toeschouwers in het AFAS Stadion konden blijven klappen had Eagles aan zichzelf te danken. Zowel Kolder als Lewis kreeg een grote schietkans, maar wisten beide niet het doel te raken. Kolder schoot via zijn directe tegenstander naast en Lewis schoot even daarna een bal zelfs wild het stadion uit. Door het uitblijven van de aansluitingstreffer vond AZ het tien minuten voor tijd wel welletjes en instrueerde Van den Brom zijn mannen het duel rustig uit te spelen.

Hoewel Eagles nog een aantal keer kans maakte op een treffer lukte het AZ om de opdracht van hun trainer uit te voeren. Eagles was bij voorbaat niet kansloos en mocht van AZ het spel maken. Omdat het daar niet in slaagde kwam het team van Booy geen moment in de wedstrijd. De 2-0 viel terwijl het slotoffensief nog niet eens was begonnen en daarmee gooide Eagles haar eigen glazen in. Volgende week speelt Go Ahead Eagles tegen SC Cambuur Leeuwarden weer een thuiswedstrijd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.