deventer maakt zich op voor dickens festijn

Deventer maakt zich op voor de 24ste editie van het Dickens Festijn. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft op zaterdag 20 en zondag 21 december in volle glorie in het centrum van de Hanzestad.

In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Tiny Tim, van Christmas Carol Singers tot weeskinderen, van kantoorklerken tot deftige lieden. De geuren van punch en gepofte kastanjes, duizenden kleine lichtjes, huizenhoge kerstbomen en de prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor.

Heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Er lopen kastanjeverkopers, kolensjouwers en krantenverkopers rond, maar ook deftige notabelen en kantoorklerken. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen.

Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagstoel passeert. Kooplui bieden hun waar aan: antiek en sieraden, boeken en kunst, keramiek en beelden, Engelse pie en Dickens-bier, kersthuisjes en echte mistletoe. Bovendien hebben de bakkers van Bussink ook dit jaar een speciale ‘Dickens ontbijtkoek’ gemaakt.

Handwerkers demonstreren hun ambacht, terwijl even verderop een schapenkudde passeert. Er worden vaten met hete punch door de straten gerold en er hangt was te drogen. Schoorsteenvegers beklimmen de daken, een schoolklasje paradeert door de straten. Kinderen halen kattenkwaad uit en de strenge politieagent blaast nog harder op zijn fluit.

Bij de Bergkerk is een mysterieus Dickens-kerkhof met graven van bekende figuren die in de boeken van Dickens overlijden of overleden zijn. Lady Dedlock treurt bij het graf van Captain Hawdon en uiteraard ontbreekt het graf van Scrooge niet. De dood is alom aanwezig in de 19e eeuwse stad van Charles Dickens. Het kan maar zo dat een rouwstoet voorbijkomt, met al weer een slachtoffer van de barre leefomstandigheden.

Ook zijn er optredens in de monumentale Bergkerk, in het hart van het Dickens Festijn. Daar is ook dit jaar een bijzondere tentoonstelling uit de collectie van Emmy Strik, grondlegger van het Deventer Dickens Festijn. Naast verzamelobjecten worden er taferelen getoond uit de boeken van Charles Dickens, met de meest bijzondere kostuums uit haar collectie.

Het Dickens Festijn onderscheidt zich door het grote aantal optredens van vele acteurs, groot en klein, zangers en muzikanten. U komt ze vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Al deze optredens maken het festijn tot één groot ‘living outdoor- theatre’.

Het Dickens Festijn vindt voor de 24ste keer plaats en wordt jaarlijks bezocht door ruim 150.000 bezoekers. Het festijn is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang. Deze wachttijd kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg). Bezoekers worden via dranghekken naar de ingang (t.h.v. de Walstraat) geleid.

Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat.

Parkeren en openbaar vervoer

Op zaterdag 20 en zondag 21 december is er voor verkeer vanaf de A1 een route naar een extra, bewaakt parkeerterrein, inclusief busvervoer naar het centrum. De pendelbussen rijden beide dagen van 8.30 tot 18.30 uur (9 euro per auto).

In de Deventer binnenstad kun je onder meer parkeren in de Centrumgarage (Op de Keizer 1, achter de HEMA, 24 uur per dag open). Voor meer parkeerplaatsen rondom het centrum: volg de parkeerroute, onder andere naar parkeergarage de Boreel. Houd er rekening mee dat de Mr. H.F. de Boerlaan is afgesloten.

Fietsen kunnen gestald worden in de bewaakte fietsenstalling aan Op de Keizer (achter de HEMA) en op het Lamme van Dieseplein, beide dagen geopend van 8.45 tot 17.30 uur. Ook zijn er extra (onbewaakte) fietsenstallingen aan de Gedempte Gracht.

Aangeraden wordt om met het openbaar vervoer naar Deventer te komen. De NS zet op 20 en 21 december extra en langere treinen in. Verder rijden tussen 9.00 en 18.00 uur de Sprinters tussen Apeldoorn en Almelo twee keer per uur in plaats van één keer per uur. Bezoekers worden op het station Deventer al verwelkomd door Dickens-acteurs.

Het Dickens Festijn wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer in samenwerking met ondernemers en bewoners in het Deventer Bergkwartier, in het bijzonder mevrouw Emmy Strik – ten Kley. Het festijn is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, NV Bergkwartier, Nederlandse Spoorwegen en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.