de geschiedenis van het kerstlied stille nacht

Een week voor kerst kwam de heer Thijs Knotters met wel een heel bijzonder kerstverhaal onze redactie binnen stappen. Met behulp van het boek “Wijd is de Wereld” is de heer Knotters achter het ontstaan van het bekende kerstlied Stille Nacht gekomen. Thijs Knotters houdt van zijn streek en is weg van dialect. Zelf vindt hij de geschiedenis van het lied prachtig en daarom deelt hij het graag met zijn medemensen in de streek.

In een dal tussen de bergen in Tirol ligt het plaatsje Arnsdorf en daar is het lied ontstaan in 1818. Vater Mohr, predikant van de St.-Nicolaaskerk, stormde destijds een klaslokaal van de plaatselijke dorpsschool binnen. Hij had de dringende vraag of meester Gruber, die bekend stond om zijn muzikaliteit, een melodie kon maken bij zijn eigen geschreven versje.

“Stille nacht, heilige nacht”, begon meester Gruber te zingen met begeleiding van zijn gitaar terwijl de kinderen muisstil zaten te luisteren. De melodie verzon meester Gruber uit het niets bij de tekst. Vater Mohr vond het wonderlijk klinken en was direct in zijn sas met de molodie. Een kerstlied is geboren.

De reden van Vator Mohr om meester Gruber te vragen voor de muzikale begeleiding maakt het verhaal nog specialer. Het orgel van de kerk was destijds kapot. De blaasbalg werd in die tijd nog gemaakt van de afgestroopte huid van een koe. Muizen hadden blijkbaar ook belang bij die huid en hadden hun tanden in de blaasbalg gezet, waardoor het orgel onbespeelbaar was geworden. De begeleiding op gitaar bleek zo goed bij het lied te passen dat dat altijd zo is gebleven.

Nooit hebben meester Gruber en Vater Mohr geweten dat hun melodie en vers over de hele wereld gezongen zou worden. In bijna alle talen is het versje inmiddels vertaald en meer dan driehonderd artiesten hebben het lied uitgevoerd. Daarmee is het wereldwijd één van de meest populaire liederen aller tijden. De jongste zoon van meester Gruber tekende in 1854 een verklaring voor het ontstaan van het lied. Hierdoor werden de namen van componist en dichter bewaard. De school, waar predikant van de St.-Nicolaaskerk Vater Mohr ooit binnen stormde om meester Gruber te benaderen staat er nog steeds. Boven een deur hangt een gedenkplaat:

Stille Nacht, Heilige Nacht.

Lied, door wie werdt gij bedacht?

Predikant en schoolmeester samen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.