dalfsen koestert zijn ondernemers handen ineen

Wethouder Klaas Agricola van de gemeente Dalfsen had graag een andere boodschap verkondigd. Tijdens de jaarlijkse bedrijvencontactavond deed hij echter geen enkele poging om zijn verhaal mooier in te kleuren. Ondanks de positieve berichten in de media is de economie in zijn ogen namelijk nog behoorlijk broos. “In de afgelopen vijf jaar heeft op onze industrieterreinen geen noemenswaardige bouwactiviteit plaatsgevonden…”

Een eerlijk en realistisch verhaal ten overstaan van de verzamelde ondernemers uit de gemeente Dalfsen die dit keer bijeen waren gekomen bij de firma Bos Bedden in Nieuwleusen. Maar Agricola zou Agricola niet zijn als hij niet met een oplossing zou komen. “Ik heb al vaker gezegd dat de sleutel in deze nieuwe economische tijd is dat bedrijven meer moeten samenwerken om er het beste uit te halen. Binnen de ruimte die wij als gemeente hebben, moeten ook gemeente en bedrijfsleven samenwerken om de gemeenschappen leefbaar en vitaal te houden. Ik wil daarbij wel de kanttekening maken dat we de consument mee moeten krijgen. Anders is het trekken aan een dood paard.”

Gelukkig was er tijdens de bedrijvencontactavond ook iets te vieren. De bijeenkomst bood de gemeente een ideaal podium om de Duurzaamheidsprijs 2014 uit te reiken. Die ging naar Oerwater, het bedrijf van eigenaar Gert Kappert dat onder andere bekend is geworden door water dat is gezuiverd van alle overbodige en soms zelfs ‘schadelijke’ informatie dat water in de loop der tijd heeft verzameld. “Het bedrijf inspireert anderen om met een andere bril naar de wereld te kijken”, aldus de wethouder Duurzaamheid die ook nog twee aanmoedigingsprijzen mocht uitdelen aan ACON BV en Lenferink BV, beiden uit Lemelerveld.

Incasseren

Net als tijdens voorgaande edities van de bedrijvencontactavond was er tevens een interessante gastspreker uitgenodigd. Dit keer kreeg Eddy Wiersema van MKB-REVA de eer om een draai te geven aan het thema van de avond ‘Incasseren vraagt om ondernemerschap!’ Zijn boodschap voor de ondernemers uit de gemeente Dalfsen was vrij vertaald: het kan even zwaar weer zijn, maar elk tijdperk heeft zo zijn uitdagingen.

Voor de middenstand ligt die met name in de verschuiving van het beeld hoe een winkel er uit moet zien. Van de zogenaamde single channel (fysieke winkel), zijn we uitgekomen bij de multi channel (web- en fysieke winkel). En we gaan toe naar de omni channel (een combi van webshop, fysieke winkel en social media). Tevens moeten ondernemers en gemeente investeren in funshopping (beleving en identiteit) en runshopping (bereikbaarheid, snelheid en gemak). Daarbij kan het soms goed en noodzakelijk zijn om winkelaanbod te bundelen. Kiezen voor samenwerking i.p.v. verscheidenheid!

Gaat het dan slecht met het winkelaanbod in de gemeente Dalfsen? Nee, zeker niet in vergelijking met de gemiddelden voor Overijssel. Bijna op alle punten scoort Dalfsen beter dan het gemiddelde. Alleen als het gaat om de voorzieningen op het gebied van daghoreca moet Dalfsen het doen met een mager zesje. Eigenlijk wel bijzonder als je nagaat welke aantrekkingskracht het prachtige buitengebied en de Vecht hebben op toeristen en dagjesmensen. Daar ligt een mooie uitdaging voor een initiatiefrijke ondernemer!

Een andere zorg is de leegstand in de kern Nieuwleusen die veel hoger ligt ten opzichte van de andere plaatsen binnen de gemeente Dalfsen: 12,6% van het winkelaanbod in Nieuwleusen t.o.v. 1,6% in Dalfsen. Aan het eind van zijn betoog gaf Wiersema gemeente en ondernemers nog wel tips voor verbetering: creëer meer diversiteit van functies in centra, versterk het historisch karakter van Dalfsen en doe (collectief?) meer met internet en social media. Werk aan de winkel dus!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.