dadema nodig me uit ik kom graag op bezoek

Wat we van Dadema als burgemeester mogen verwachten? “Je mag een moderne burgemeester verwachten, actief in de samenleving en op social media, open en toegankelijk, in voor een geintje, maar heel serieus aan de slag met mijn taken zoals openbare orde en veiligheid en het voorzitten van de raad en het college van burgemeesters en wethouders.”

“Ik zal zelf toegankelijk zijn via telefoon, email, Whatsapp of Twitter. Ik zal luisteren en het gesprek aangaan. Ik zal dat zelf ook blijven doen via Twitter en Facebook. Ik zal deze open en toegankelijke houding ook stimuleren in het college, richting de raad en het ambtenaren apparaat. De gemeente heeft zoveel successen te vieren en dat moeten we allemaal laten zien.”

De ambitie van de nieuwe burgemeester is een flinke. Hij wil het initiatief voor beleid en uitvoering bij de inwoners neerleggen. “Zogenaamde overheidsparticipatie,” aldus Dadema. “We moeten deze ambitie met de inwoners, gemeenteraad, college en de ambtenaren vorm gaan geven in de komende jaren. Ik zal dit gaan aanjagen.”

Hoe hij dat wil doen? “Hiervoor bestaan geen blauwdrukken. We moeten gewoon gaan beginnen, met vallen en opstaan. Improviseren, experimenteren en leren om de inwoners van Raalte en hun wensen daadwerkelijk centraal te stellen,” aldus Dadema. “We gaan hierbij gebruik maken van de vitaliteit en veerkracht van de Raalter samenleving en die is enorm. De acties om het hospice in Raalte te realiseren, is een mooi voorbeeld. Bedacht door de inwoners. Uitgevoerd door de inwoners. Met de gemeente in een ondersteunde rol en met een financiële bijdrage.”

Dadema: “Over enkele jaren moet de verhouding tussen de gemeente Raalte en de inwoners aanzienlijk zijn veranderd. Dit gesprek, deze dialoog wil ik ook zelf gaan voeren met alle geledingen van Raalte, dus nodig mij ook veel uit. Ik kom graag langs om te zien wat u drijft, waar u trots op bent of om een probleem zichtbaar te maken.”

De burgemeester krijgt geen inhoudelijke portefeuilles. “Ik heb geen inhoudelijke portefeuilles, dus recreatie en toerisme is de verantwoordelijkheid van wethouder Van Loevezijn. Raalte kent veel en hele diverse evenementen die goed zijn voor de leefbaarheid van de gemeente. We moeten hier trots op zijn en aandacht voor blijven houden.”

De burgemeester verhuist binnenkort van Den Haag naar deze gemeente. Zijn woonplaats wordt vermoedelijk Heino. “Wonen in Heino is wel waarschijnlijk, vooral vanwege privé-overwegingen. Mijn kinderen hebben al vriendjes in Heino, kennen de omgeving en hun oma woont er ook. Deze bekendheid is voor ons veel waard, omdat dit onze vierde verhuizing wordt in zeven jaar met alle onrust die hier bij hoort.”

Dadema werkte recentelijk nog als afdelingshoofd wapenexportbeleid in de directie veiligheidsbeleid van het ministerie van buitenlandse zaken. Ook heeft hij ervaring opgedaan bij de Verenigde Naties. “Ik heb bijvoorbeeld veel ervaring met het voorzitten van vergaderingen, het strategisch aansturen van organisaties en beleid te maken dichtbij de mensen. Vanuit het wapenexportbeleid neem ik de ervaring mee over vergunningsprocessen en de dilemma’s hierbij, maar ook mijn contacten met het bedrijfsleven. Door de ervaring op nationaal en internationaal niveau zal ik soms anders tegen zaken aankijken en me misschien anders gaan opstellen dan gebruikelijk. Maar dat moet ik allemaal nog ontdekken.”

De burgemeester is lid van GroenLinks, maar dat zal weinig in zijn beleid terugkomen stelt hij. “Ik ben de burgemeester voor iedereen in Raalte en zal boven de partijen staan. In die zin zult u weinig zien van mijn politieke kleur. Ik ben wel iemand van openheid en ontspanning. Dat zal u zeker terug zien in mijn burgemeesterschap.”

En nu Dadema burgemeester is, wil hij vlot de straat op om kennis te maken met de verenigingen, clubs en belanggroepen uit de gemeente.“Samenwerking met de regio is heel erg belangrijk. Deze kennismaking zal beginnen direct na mijn installatie. Ik heb al veel afspraken met andere burgemeesters staan in de komende maand en deze week ook al een vergadering van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio. Raalte kent heel veel organisaties en ik kom graag langs om kennis te maken.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.