crosscircuit zaterdag op den alerdinck

Wat is het succes van RCL’98? Hoe kan een loopgroep vanuit het nietige Lierderholthuis uitgroeien tot een loopbeweging met ruim 300 lopers, met tentakels in het Zwolse èn met een flinke staf aan deskundige trainers? Stafleden die zelfs in de regio trainingen en clinics verzorgen. Een club ook die er niet voor terugdeinst om onder moeilijke omstandigheden jaarlijks de Den Alerdinckloop te organiseren.

Een bezoek aan een trainingsavond, een praatje met een kaderlid, een blik op de activiteitenlijst geven antwoord op de vraag. Het is ‘gogme’ . Ja, hiermee pak je enthousiasme, loopplezier en doorzettingsvermogen zo treffend samen. Wat sporen deze term en dit gevoel met het speerpunt van het Sallands Crosscircuit, te weten ‘beleving’. Niet de looprecords, niet de nationale ranglijsten of de kampioenschappen staan bij Running Club Lierderholthuis hoog in het vaan. Nee, het is de laagdrempelige insteek waardoor iedereen, onervaren, getalenteerd, jong of oud mee kan doen aan trainingen die dusdanig variëren in intensiteit en omvang dat ieder aan zijn trekken komt als loper. Hierbij benadrukt RCL’98 het sociaal contact , waarbij lopers hun loopervaringen onderling delen en elkaar stimuleren. Wie verkondigt nu nog, bij het lezen van deze missie, dat lopen een individuele sport is?

Natuurlijk kent ook RCL’98 een aantal kartrekkers, die door hun gedrevenheid en enthousiasme steeds weer anderen aansteken. Harry Kloppenberg en Theo Haverkamp, mannen van het eerste uur, zijn nog steeds wekelijks in touw om zoveel mogelijk mensen het loopplezier te laten ervaren. Door de grote omvang van de activiteiten bezint de club zich intern over een bredere organisatiestructuur waarbij commissies deelverantwoordelijkheden krijgen.

De commissie die de Den Alerdinckloop voor haar rekening neemt, is tegelijk bevoordeeld en belast. De crossloop geldt als een van de allermooiste in de regio. Het epicentrum rond de havezathe waar start en finish plaats vinden, het prachtige, gevarieerde parkoers, de grote groep vaste vrijwilligers; je waant je als hardloper in een nirwana. Tegelijkertijd vraagt deze compacte locatie heel veel voorbereiding, tact en geduld. Tot op de vooravond, in feite tot op de loopdag, is verhoogde waakzaamheid geboden om de loopinvasie in goede banen te leiden.

Als uiteindelijk de lopers zich hebben verzameld binnen de slotgracht, als huisspeaker Henk Borgmeijer het eerste peloton lopers heeft weggeschoten, dan valt er een flinke last af van de schouders van de RCL-ers. De hele middag blijft het krioelen op de kinderkopjes, op de lange oprijlaan en in het koetshuis. Hoe is het mogelijk om op zo’n kleine locatie zoveel lopers in goede banen te leiden, als steeds weer nieuwe stromen atleten binnenvallen? Een planoloog zou dit alles met bewondering gadeslaan!

En de lopers? In een mum van tijd is de grote kluit uiteen getrokken en trekt een lang lint door het prachtige bosgebied. Op dit parkoers voelt de echte crossloper zich helemaal in zijn element. Kracht, behendigheid en tactiek spelen een grote rol op het ietwat glooiende, vaak drassige parkoers. En genieten, dat doen ze allemaal, ook al loop je met spaghetti in de benen en heb je juist vandaag een wat mindere dag. Deze Den Alerdinckloop had je niet willen missen!

Zaterdag 6 december aanstaande, het epicentrum ligt ‘op Den Alerdinck ‘. Info: ww.sallandscrosscircuit.nl of staging2.rcl98.nl

Goed doel

De organisatie van de Den Alerdinckloop zal de opbrengst van de loop bestemmen voor de stichting Red Horse Company. Hiermee kan een groep Sallandse vrijwilligers in het voorjaar van 2015 op hun ‘bouwreis’ naar de Filippijnen de handen uit de mouwen steken bij het bouwen van huizen voor de allerzwaksten.

Meer foto's