crosscircuit rond feestdagen hoofdgerechten

Nieuw Heeten

De 36ste De Belte Kerstcrossloop staat van oudsher op de Tweede Kerstdag gepland. De vooruitziende blik van de allereerste organisatoren, in de middenjaren 70, heeft zijn vruchten afgeworpen. Wat is het lekker om na een volle Eerste Kerstdag de loopschoentjes aan te trekken en in een uitbuikend peloton lekker je kilometers te maken! Dat kan vrijdag aanstaande in Nieuw Heeten, inderdaad een dag na het kerstdiner.

Bij de inval van al die honderden hardlopers, op Tweede Kerstdag, zal het gros ervan bij het betreden van het sportpark verbaasd rondkijken. De kolossale sporthal, officieel MFA De Belte, oogt bijna onwerkelijk in een dorpje met amper 1500 inwoners. Wat kan de wereld tussen de 35ste en 36ste kerstcrossloop veranderen. In de vaart der volkeren heeft inmiddels de crossloop meteen zijn status verhoogd: De Belte Kerstcrossloop. Geen merk-, sponsor- of een bekt-wel-goed-titel ; welnee, een uiting van het dorpseigene: ’Wat wie in de kop hebt, gebeurt ôk’. Tja, daar mag je trots op zijn!

Deze 7de loop in het Sallands crosscircuit is meteen voor de klassementslopers een kantelmoment. Omdat de 7 beste klasseringen het eindklassement gaan bepalen, kan er na de tweede kerstdag gestreept worden. Een slechte dag, materiaalpech of een verkeerde tactiek kunnen vanaf nu recht gezet worden in de volgende crosslopen. Zo zullen lopers die het best in de modder of bij het klimwerk tot hun recht komen minder scoren op snelle parkoersen in Lemelerveld of in Heino. Een vette hap op Eerste Kerstdag of de naweeën van de oliebollen tijdens de jaarwisseling kunnen daags erna opbreken. Dan is er in het klassement gelukkig nog het een en ander weg ter poetsen.

Deelnemers aan de runs in Nieuw Heeten zullen het weerstation de komende dagen in de gaten gaan houden. Regenval, in het uiterste geval sneeuw, kan het parkoers lastig en loodzwaar maken. De beelden van enkele jaren terug waarbij de lopers tot boven hun enkels in het maïsland verdwenen, staan nog helder op het netvlies. Een combinatie van modder en sneeuw maakt van Nieuw Heeten helemaal een pseudo Strongmanrun. Tijdens de vorige editie hierin tegen waren de sokjes na afloop nauwelijks besmeurd en werden er meteen ook snelle tijden gelopen. Met de regenval van de afgelopen dagen, lijkt een herhaling van vorig jaar er dus niet in te zitten. Wellicht moeten de parkoersbouwers nog met schoppen en grondboren aan de slag. Kortom, het wordt op Tweede Kerstdag een echte crossloop.

Grote vraag in het dorp Nieuw Heeten, maar ook in de top van het lopersveld, is de deelname van Ruud Boom. De 23-jarige atleet heeft zich de afgelopen jaren gemanifesteerd als een groot talent. Prachtige zeges schreef hij op zijn conto. Jammer genoeg is Boom blessuregevoelig, waardoor een echt landelijke doorbraak vooralsnog achterwege blijft. Wat zal een fitte Ruud Boom de wedstrijd in Nieuw Heeten een extra dimensie kunnen geven. Niet alleen zal hij er op gebrand zijn om net als vorig jaar te zegevieren in zijn eigen woonplaats, ook kan hij het klassement hiermee flink opschudden. Ogenschijnlijk lijkt Jos Verdaasdonk superieur af te stevenen op het kampioenschap. Toch kunnen Boom en een steeds sterker lopende Pascal Dankelman hem nog flink voor de voeten gaan lopen.

Bij de dames op de langste afstand kent Nieuw Heeten een tweede troef. De allrounder Aafke Willemsen bekleedt na 5 wedstrijden een derde plek in het tussenklassement. De Vitalloper zal onweerlegbaar baat hebben bij modder. Als vaste deelnemer aan de jaarlijkse strongmanrun èn als triatlonatleet schuwt ze de elementen geenszins. De vraag is dan ook of zij in haar eigen dorp de strijd om het kampioenschap open kan breken, ten koste van haar concurrenten Gerja Zielman en Ilse Keizer.

Wat zal Nieuw Heeten trots zijn als zowel Ruud Boom als Aafke Willemsen op de hoogste trede van het podium staan. Een podium dat opgebouwd is tegen het nieuwe multifunctionele centrun De Belte. Dan kan voor het dorp het jaar 2014 helemaal niet meer kapot.

[b]26 december 2014

De Belte Kerstcross Nieuw Heeten[/b]

11.00 uur kidsrun 1 km

11.15 uur jeugdloop 2,5 km

11.45 uur volks- en wedstrijdloop 5 km

12.45 uur volks- en wedstrijdloop 10 km

Veldloop in Heino

Het bestuur van VV Heino kent in de winterstop al bijna 30 jaar een onconventioneel moment; het weekend waarin niet de voetbal maar het hardlopen op de eerste plaats komt. De Eerste Klasser met een gestroomlijnde jeugdopleiding treedt dan even uit haar comfortzone. Alles wat voetbal ademt, wordt overruled door het hardlopen. Op 3 januari, op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar, zal de voetbalvereniging opnieuw bewijzen dat ook de jaarlijkse crossloop het niveau heeft van een Eerste Klasser. De veldloopcommissie onder leiding van Jan van Hittersum laat niets aan het toeval over. Ja, het staat goed, daar in Heino.

Met 21 deelnemers in 1986 ging de eerste veldloop de annalen in. Als een trainingsloop werd voor de selectiespelers van vv Heino een afstand van 10 km uitgezet. In de jaren hierop volgend oversteeg de deelname de grenzen van het clublidmaatschap en kreeg de veldloop een regionale status. Vooreerst onder Dick Stegeman en de laatste jaren onder de bezielende leiding van Jan van Hittersum is de cross inmiddels uitgegroeid tot een populaire volksloop op de eerste zaterdag in het nieuwe jaar. Toch vraagt een goede en veilige voortgang van de loop erg veel van een grote groep vrijwilligers. Meer dan bij andere lopen drukt het plaatselijke verkeer een stempel op de organisatie. Omdat het parkoers deels door de bebouwde kom loopt èn in het buitengebed gebruik gemaakt wordt van de openbare weg, is de inzet van een grote groep verkeersregelaars noodzakelijk. En dat op zaterdagmiddag.

Een strakke regie en met vrijwilligers die ‘staan voor hun zaak’, zal ook deze editie van de veldloop succesvol verlopen. Hoewel Heino met Heeten in hetzelfde weekend zitten, zal dat aan de deelnemersaantallen nauwelijks af te lezen zijn. Plukt Heino een grote groep Zwolse lopers mee, hetzelfde doet Heeten met Deventer en Nijverdal. Bovendien loopt het overgrote deel van de klassementslopers beide crosslopen. Qua parkoers zijn de twee sterk verschillend. Het vlot lopende, grotendeels verharde traject in Heino is super snel; de parkoersrecords spreken voor zich. Zo is het record op de 5 kilometer 15.24 min.; op de 10 kilometer staat 32.48 min. als snelste tijd. Zo gladjes als het parkoers in Heino is, zo lastig en zwaar kan het in Schoonheeten zijn. Modderige boswegen, doordrenkte schouwpaden, gladde chicanes: dat wordt een echte cross in Heeten! Voor de liefhebbers, zo gezegd. Al vinden hordes lopers het op hun beurt weer een verademing om even uit de modder te zijn en tempo te maken op het circuit in Heino. Voor elk wat wils.

Een gemeenschappelijke noemer is de teamrun. In navolging tot Heino heeft ook Heeten de laatste jaren deze interne jeugdwedstrijd ingevoerd. De pupillen op de korte afstand en de junioren op de 5 km strijden als team om de beste klasseringen. Door middel van een omrekeningsfactor worden de leeftijdscategorieën naar waarde gewogen. Bij de prijsuitreiking in het clubgebouw vindt de uiteindelijke uitslag van de teamrun plaats. Dit in tegenstelling tot alle andere runs waar de finishstreep de daadwerkelijke uitslag geeft. In de luwte van het clubgebouw zullen zaterdagmiddag heel wat onderlinge wedstrijdjes uitgevochten worden. Of het nu om de ereplaatsen gaat, om de sprint van een achtervolgend peloton of om de 176ste plaats: het finishdoek triggert het wedstrijdelement in de mens. Klassementslopers binnen het Sallands Crosscircuit weten ondertussen wie hun naaste rivalen zijn. Concurrenten die – in gedachten – al een week lang boven de wedstrijd zweven, moeten op deze dag bestreden worden. Het klassement is voor deze lopers leidend.

Het tussenklassement laat zien dat Heino in de meeste categorieën een flink woordje meespreekt. Na 5 wedstrijden is de jonge Julian Reinkingh kansrijk voor het erepodium op de 2,5 km. Op de 5 km dames (50plus) loopt Marian Fuselier gelijk op met Hennie Teunissen uit Raalte in de strijd om de toppositie. Op de langste afstand zijn er uitgesproken kansen op eremetaal voor Gonnie Homma en Gerard Luchtenberg. Ook Hilco Prins en Sjoerd Overmars stevenen in hun categorie af op het erepodium. Voor vv Heino zou het erepodium van één of meer Heinoërs een extra beloning zijn, ook al viel de voetbal de laatste jaren al eens vaker in de prijzen.

[b]Zaterdag 3 januari

Veldloop VV Heino[/b]

13.00 uur volks- en wedstrijdloop 10 km

14.10 uur jeugdloop 2,5 km

14.30 uur volks- en wedstrijdloop 5 km

14.35 uur kidsrun 1km

Midwintercross in Heeten

Eén van de oudste, nog bestaande crosslopen van ons land, ontstond tegelijk met de AVRO-cross, de Rijssense Hollands Schwarzwaldcross en de Diësloop in Enschede. Einde jaren zestig, daar hebben we het over, met toen al een winterstop voor de voetballers, ook in Heeten. Als conditietest waagden de selectiespelers van vv Heeten zich aan het door meester Willemsen uitgezette parkoers over 10 km. De toentertijd befaamde spits van het eerste elftal, Wout Wagenmans, bleek naast een Torjägerinstinct ook over looptalent te beschikken. Na het steevaste duo Vulink-Willemsen finishte Wout jaren achtereen als derde, op korte afstand weliswaar. Tot op de dag van vandaag is hij in deze Midwintercross blijven steken. De laatste 35 jaar als commissielid èn als speaker. Zo gaat ook de 44ste editie niet aan hem voorbij. De man die in het dagelijks leven zijn kilometers maakt als wethouder, fungeert op de eerste zondag weer als huisspeaker. Met verve, zoals Heeten dat van hem gewend is.

Een dikke week geleden stond wethouder Wagenmans zijn ambtsketen af – zoals dat nu eenmaal hoort als interim – aan de nieuwe burgemeester, Martijn Dadema. Hoewel zijn mimiek op dat moment ontegenzeggelijk authentiek was, moeten er op zijn thuisreis tegenstrijdige gedachten z’n ruime bolide zijn binnen gedrongen. Op weg naar huis in Heeten, bij het passeren van het sportpark, de opvallende banner van de aanstaande Miwintercross; ja, dan schiet er wel eens wat door je heen! Misschien was dit wel hetzelfde gevoel als in de jaren 70 toen hij voor de zoveelste keer naast de zege greep en opnieuw het superieure duo voor zich moest dulden.

Wat zou Wout, zondag 4 januari als speaker van de Midwintercross, nog even ‘de burgemeester’ willen zijn. Nee, niet in functie; gewoon casual gekleed. Geen burgemeester in doen en laten, niet vanuit de hoogte, ook al prefereert hij jaarlijks als speaker een podium. Die knipoog van de terreinknecht, de ferme tik op de schouder van de voorzitter, dat vingertje van die A-2 speler, de blik van de toeschouwers. De lossepols-opmerkingen in het voorbij gaan:’Hé, burgemeester!’; om het volgende moment de finish te verslaan van het ‘dochtertje van’ die helemaal stuk gaat op het laatst, van Toon die voor de 23ste keer meedoet en van de spits van het eerste elftal die toch niet die conditie bezit om voorin te eindigen.

Hoewel Heeten elk jaar op de hielen zit van de Veldloop in Heino, gaat dit niet ten koste van de deelnemersaantallen. Ook hier een grote bak competitielopers, waaronder menigeen die de dag ervoor Heino aandeed. Deze harde kern wordt ook in Heeten aangevuld met de dagjeslopers. Dit kunnen wedstrijdlopers zijn die voor de eindzege of voor een goede klassering gaan. Het gros van de zondagslopers zijn de recreatieve lopers, die voornamelijk uit Heeten komen. Zo is de jeugd elk jaar flink vertegenwoordigd in de teamruns op zowel de 2,5 km als op de 5 km-loop.

In de verschillende categorieën nadert de competitie van het Sallands Crosscircuit een climax. Heeten, als 9de wedstrijd in een reeks van 11, kan robuust bijdragen aan het eindklassement. Hoewel elke loper de beste 7 klasseringen laat mee tellen, kan het parkoers in Heeten verrassende wendingen gaan opleveren. In tegenstelling tot het vaste traject in Heino hebben de weergoden grote invloed op de gesteldheid van de looppaden in Schoonheten. De laatste berichten van rayonhoofd Harry Nikamp spreken van enerzijds prachtige looppaden, maar ook van modderige lanen en van een drassig schouwpad. Ingrediënten die rechtdoen aan de Midwintercross.

Hoe massaal de deelname aan de 6 kilometerloop ook zal zijn, blikvanger is toch altijd de ontknoping op de langste afstand. Maakt een aantal topatleten de dienst uit of gaat de strijd tussen de lijstaanvoerders van het klassement? Jos Verdaasdonk, Ruud Boom of toch Pascal Dankelman? Deze laatste heeft in een tijdsbestek van een dik jaar een opvallende progressie door gemaakt. Zo gaf de atleet uit Ommen vorig jaar in Heeten ruim 2,5 minuten toe op Verdaasdonk. In de cross in Haarle, twee maanden geleden, was het verschil nipt één seconde. Gerichte training èn de zomerse switch naar de triatlon hebben hem blijkbaar meer macht en duurvermogen bezorgd, waardoor hij zich in de top van het klassement heeft genesteld. De 21ste plaats in een veld van ruim 7000 deelnemers tijdens de strongmanrun in Nijverdal bewijst nog eens zijn veelzijdigheid. Het verwachte modderbad in Schoonheeten doen zijn kansen op de eindzege in Heeten alleen maar vergroten, ook al zal zijn kompaan Edwin Ophof zich hier ook helemaal in z’n element voelen. Op de meet zal deze strijd beslist worden, een strijd onderling, maar zeker ook met de elementen.

Wout Wagenmans zal op het sportpark op zijn eigen wijze verslag van doen van deze volksoploop. Niet alleen de koplopers worden enthousiast onthaald, ook de allerlaatste lopers die de finishstraat binnen draven worden als helden begroet. Ook al beseft de speaker als geen ander dat er maar één echte winnaar kan zijn, des te meer geniet hij van de moeizame tred, het uitgewoonde lijf, de holle ogen, de triomfantelijke gebaren op de laatste meters van die honderden en honderden deelnemers aan de 44ste editie van de Midwintercross in Heeten.

.

[b]Zondag 4 januari

Midwintercross Heeten[/b]

10.00 uur kidsrun 800 meter

10.30 uur jeugdloop 2,5 km

11.15 uur volks- en wedstrijdloop 6 km

12.15 uur volks- en wedstrijdloop 10 km

Meer informatie: staging2.sallandscrosscircuit.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.