Home / archiefcentraal / column goos lier rondweg

column goos lier rondweg

Gelukkig gebeuren er weinig ongelukken in het verkeer in het dorp Olst. Het feit dat er zich weinig ongelukken voor doen betekent niet van zelfsprekend dat de verkeerssituatie als veilig wordt ervaren. Verkeerskundigen Jan Banninga en Heidy van Essen leggen tijdens een bijeenkomst van de PvdA-Olst-Wijhe (3 december 2014) uit dat de belangrijkste factor voor de verkeersveiligheid in het dorp het rijgedrag van de dorpsbewoners zelf is. Je krijgt van die rare situaties dat ouders i.v.m. de verkeersveiligheid hun kinderen met de auto naar school brengen, omdat andere ouders hun kinderen ook met de auto naar school brengen.

Verkeer is een hartstikke gevoelig onderwerp en dat is natuurlijk ook heel logisch omdat de gevolgen bij een ongeluk heel groot kunnen zijn. In de eerste jaren dat ik zelf in Olst woonde heb ik mij in het kader van de buurtvereniging Stationswijk ook ingezet om de verkeerssituatie bij ons in de wijk en om de schoolroutes veiliger te krijgen. Vooral als je nieuw komt wonen in een dorp en je hebt kleine kinderen is het te begrijpen dat je de gevaren groot inschat. Die drempel die we wilden is er nooit gekomen en dat hekje aan het eind van de parallel weg ook niet. Ongelukken zijn er in de wijk (bijna) niet geweest. Wellicht, was het wat overdreven wat we als buurtvereniging wilden (kan ik nog steeds niet heel goed over oordelen).

Blijft dat de verkeerssituatie in Olst ook nu nog steeds een punt van politieke discussie is. D’66 pleit voor maatregelen om wat te doen aan het vele vrachtverkeer door het dorp Olst. Enkele bewoners luiden ondertussen ook de noodklok over het vrachtverkeer. Terwijl in werkelijkheid het vrachtverkeer in de afgelopen twintig jaar aanzienlijk gedaald is door het verdwijnen uit het dorp van de varkensslachter Dumeco. Komt ook nog bij dat de chauffeurs van de grote vrachtauto’s die nog wel in het centrum moeten zijn over het algemeen geneigd zijn heel voorzichtig te rijden. Over de wijze waarop de wegen zijn ingericht in het dorp is volgens mij door de gemeente erg goed nagedacht.

Hoe het ook zij, de verkeerssituatie blijft de gemoederen bezig houden. Het Plaatselijk Belang Olst pleit zelfs voor een rondweg. Een rondweg die zo’n tien miljoen euro kost en die verder ook nog nadelige effecten heeft op het landschap rondom Olst. Kortom, verkeersveiligheid voorop, maar houd het hoofd koel bij het bedenken van de oplossingen.

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, www.saxion.nl/leefomgeving

Lees ook

SallandWonen wil appartementen in Kulturhus

RAALTE – SallandWonen heeft plannen om de kantoorruimte op de eerste en tweede verdieping van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.