buitengebied op glasvezel waarom geen 4g

Twee weken geleden startten we deze serie over Buitengebied op Glasvezel met de stelling dat Salland als eerste regio in Nederland de unieke kans krijgt om aangesloten te worden op glasvezel. Een ander, minstens zo belangrijk, punt is echter de vraag waaróm dat zo belangrijk is. De mensen kijken nu immers óók TV, kunnen bellen en de meeste woningen beschikken over internet. Wat is dan het probleem? De werkgroep Sallandglas legt dat in deze editie uit.

In de maand november zijn op een vijftiental plaatsen in heel Salland informatieavonden gehouden om u te informeren over SallandGlas en vooral het doel: in 2015 glasvezel aanleggen in het buitengebied van de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer. Met glasvezel wordt datzelfde buitengebied immers op een kwalitatief hoogwaardige wijze aangesloten op de digitale snelweg. De aanleg van glasvezel is noodzakelijk voor de leefbaarheid en de economische ontwikkeling.

Eén van de vragen die regelmatig terugkwam was: is glasvezel nu wel echt nodig? Gaat internet in de toekomst niet veel vaker via draadloze systemen. En dan valt al snel de term 3G, en 4G en 5G.

Het antwoord daarop is echter eenvoudig. Jazeker, in de toekomst zal steeds vaker gebruik worden gemaakt van nieuwe draadloze technieken. En die worden ook steeds beter. Dus dat klopt. Het punt is alleen: die draadloze technieken zijn geen alternatief voor glasvezel. Systemen als 3G en 4G zijn immers met name gericht op mobiele toepassingen zoals bellen en op de ipad naar filmpjes kijken. Dat is, qua datagebruik, een wezenlijk verschil met thuis HD TV kijken, waarbij gigantische datahoeveelheden mee gemoeid zijn.

Als u zich dan ook nog eens realiseert dat de hoeveelheid dataverkeer ieder jaar substantieel toeneemt, dan is het klip-en-klaar dat glasvezel, als het gaat om de toepassingsmogelijkheden voor het buitengebied, absoluut de voorkeur heeft. Niet voor niets heeft de provincie Overijssel de 56 miljoen euro beschikbaar gesteld, met als voorwaarde dat het wordt gebruikt voor toekomstvast (!) internet. En dan nog alléén voor de gebieden die dat niet hebben: het buitengebied.

Tot zover de techniek. Maar er zijn nog andere argumenten, waarbij we voorzichtig willen zijn om ons negatief uit te laten over andere systemen. Het is niet de bedoeling van SallandGlas om 3G of 4G in een negatief daglicht te stellen, zeker niet. We willen slechts aangeven wat het verschil is met glasvezel.

Een tweede verschil tussen glasvezel en 3G/4G is dat dataverkeer via glasvezel veiliger is. Daar waar bij draadloze systemen redelijk eenvoudig is ‘in te breken’, is dat bij glasvezel beter te voorkomen.

Derde verschil is dat de kosten (niet van de aanleg, maar wel van gebruik) bij mobiel dataverkeer hoger zijn dan bij glasvezel.

Glasvezel heeft geen moeite met het doorgeven van extreem grote bestanden. Ook zeer grote bedrijven die alles via glasvezel doen hebben nog geen last gehad van beperkingen. Anders gezegd: ook als de toename van dataverkeer blíjft toenemen, dan nog is de capaciteit van glasvezel ruimschoots voldoende.

De techniek is inmiddels al zover gevorderd dat er niet één kleur licht (met gegevens) door glasvezel geleid wordt, maar meerdere kleuren tegelijk, waardoor de mogelijkheden nog eens verveelvoudigd worden.

Als vierde en laatste argumenten kunnen we de storingsgevoeligheid noemen. Daar waar signalen van mobiele technieken (dat geldt overigens ook voor schotels) verstoord kunnen worden door bijvoorbeeld onweer, kent glasvezel deze beperking niet.

Al met al een heel technisch verhaal, maar de essentie moge duidelijk zijn: 3G, 4G en zelfs 5G heeft zeker de toekomst….voor mobiel dataverkeer. Maar is daarmee géén alternatief voor glasvezel.

De initiatiefnemers van SallandGlas (veelal vertegenwoordigers van Plaatselijk Belangen) hebben daarom van meet af aan gezegd: als we het buitengebied van Salland willen en kunnen voorzien van glasvezel, dán doen we het meteen goed! “We gaan voor de hoofdprijs, dús voor glasvezel”, zo klonk het op beslissende momenten tijdens de bijeenkomsten met de PB-en.

Tot slot: inmiddels is bekend welke providers hun diensten gaan aanbieden, waardoor we er nu ook zeker van zijn dat we een glasvezelaansluiting kunnen aanbieden, waarbij de kosten niet hoger zijn dan hetgeen men nú voor internet, telefoon en televisie betaalt. Zie hiervoor: staging2.sallandglas.nl.

In de volgende aflevering zullen we ingaan op de kosten. Hoeveel kost de aanleg, waarom is de toeslag noodzakelijk en wat gebeurt er als de kosten meevallen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.