basisschool korenbloem wil nieuwbouw

“We zijn verrast over het besluit van de gemeente Raalte om in de toekomst nog geen duurzame nieuwbouw te realiseren voor de Korenbloem,” zegt Harry Marissink, directeur van de katholieke basisschool De Korenbloem uit Raalte. “Gelukkig ziet de gemeente wel de noodzaak van een nieuwe school en heeft zij ons de toezegging gedaan actief te willen meedenken om ook in de toekomst blijvend modern onderwijs te kunnen bieden aan onze 365 kinderen!”

“Onze ambitie is om de Korenbloem op korte termijn te huisvesten in een fris, gezond, functioneel en duurzaam schoolgebouw,” aldus Harry Marissink. “We denken dan aan een brede buurtschool met peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang met mogelijk ook een wijkfunctie.”

Het huidige gebouw dateert uit 1972 en voldoet volgens Marissink al lang niet meer aan de eisen van deze tijd. “Renovatie? Dat is minstens zo duur of duurder. Nieuwbouw is dan ook absoluut noodzakelijk. Wij zijn verrast dat de gemeente Raalte op dit moment ons verzoek om te investeren in de toekomst van ons onderwijs afwijst. Zeker omdat uit de ambities van de gemeente Raalte juist blijkt dat men kwalitatief goede onderwijsgebouwen wil realiseren en hoog wil inzetten op duurzaamheid. Een nieuw gebouw voor de Korenbloem draagt aanzienlijk bij aan het verminderen van het energieverbruik, een gezamenlijke ambitie van school en gemeente, die met het huidige gebouw onmogelijk waargemaakt kan worden.”

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat het huidige gebouw waarin de Korenbloem is gehuisvest ongeschikt is voor toekomstig onderwijs.

Marissink: “De Korenbloem is een basisschool, die werkt volgens de zeven gewoontes van de Leader in Me. Kinderen zijn hierbij zelf verantwoordelijk voor hun leerproces. Dit stelt echter nieuwe eisen aan een schoolgebouw. Geen vaste indeling meer bijvoorbeeld van lokalen zoals we die nu nog kennen maar een gebouw dat mogelijkheden biedt tot flexibele indelingen zodat leerlingen in uiteenlopende groepssamenstellingen aan de slag kunnen. Ons huidige gebouw maakt dit onmogelijk.”

Daarnaast is de Korenbloem een academische basisschool waarin opleiding en onderwijs samengaan. Centraal hierin staat op de school het ontwikkelen en stimuleren van een meer onderzoekende houding bij leerlingen.

“Het energieverbruik van ons gebouw is hoog,” vertelt Harry Marissink. “Vanuit onze school sluiten we graag aan bij de ambitie van de gemeente om het energieverbruik te verduurzamen en te verminderen en om in 2050 een duurzame gemeente met duurzame scholen te zijn. De projecten met zonnestroom die dit jaar bij al onze scholen zijn uitgevoerd maken dat wij ons stroomverbruik binnen de gemeente met circa 80% verminderen.” Overkoepelende onderwijsorganisatie mijnplein heeft hierin veel geïnvesteerd, maar slechts een klein deel kon door het gebouw worden gerealiseerd op De Korenbloem.

“Daarmee draagt ons gebouw te weinig bij aan de gemeentelijke ambitie om in 2020 tenminste 20% van de gebruikte energie duurzaam op te wekken.”

“De gemeente ziet gelukkig het belang van moderne, gezonde en duurzame schoolgebouwen. Dat blijkt uit de bouw van een nieuwe school op het Paulusterrein in Raalte waarbij de argumentatie grotendeels identiek is aan die van de Korenbloem,” stelt Marissink. “In februari volgend jaar vinden er opnieuw gesprekken plaats tussen de Korenbloem en de gemeente. De directie van de Korenbloem gaat er vanuit dat tegen die tijd de toezeggingen van de gemeente concreet gestalte krijgen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.